4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

11 yıllık kan davası barışla noktalandı

11 YILLIK HUSUMET BARIŞ İLE SONUÇLANDI

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 11 yılda 7 kişinin ölümü ile başlayan kan davalı iki aile, Vali Nuri Okutan'ın da katıldığı törenle barıştı.

Suruç ilçesine bağlı Yukarı Ataklar köyünde akraba olan Diden aşiretine mensup Türkmen aileleri arasında yaklaşık 11 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle kan davası başlamıştı.

Diden aşiretine mensup iki akraba aile arasında çıkan kavgada Habip Türkmen silahla vurularak hayatını kaybetmişti. Bir kişinin ölümüyle iki aile arasında başlayan kan davası, tarafların ikna edilememesi nedeniyle devam edince 11 yıl içerisinde 7 kişi yaşamını yitirmişti. Kan davasının sona erdirilmesi için araya giren aile ve yetkililer, kan davalı tarafları barışmaya ikna etti. 11 yıllık husumeti bitirmek için barış imzalayan taraflar, Kovalı mezrasında Vali Okutan, Suruç Kaymakamı Sinan Yıldız, askeri

yetkililer ve İlçe Müftüsü Mustafa Altın'ın katıldığı barış yemeğiyle bir araya geldi. Köy meydanında kurulan çadırlarda açılan yer sofrasında birlikte yemeklerin yenildiği törende bir konuşma yapan Vali Nuri Okutan, kan davasının bölgede cahillikten kaynaklandığını belirtti. Eğitimin önemine de dikkat çeken Vali Okutan, "Bizim dinimiz, geleneklerimiz ve törelerimiz barışı emreder. Asla kavgayı küslüğü kabul etmez ve sürekli barışı önerir. İnsanlarımızın ölümü, cezaevine girmesi veya yurtlarını terk etmesi

hepimizi çok üzüyor. Bu da gösteriyor ki, insanlara kan davası güttüren, eline silah alıp barıştan yoksun kılan sebep eğitim eksikliği. Biz de bu eksikliği gidermek için çabalıyoruz. Barışmak, sevgiyle birbirimizi kucaklamak her zaman için en doğrusu, en güzelidir. Buna katkı sundukları için her iki aileyi de kutluyorum" dedi.

Vali Okutan, daha sonra barışan ailelerin ileri gelenlerine Türk Bayrağı ve Kur'an-ı Kerim armağan etti.

Kaymakam Yıldız da bu üzücü olayın barışla çözümlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bir daha bu tür olayların yaşanmamasını temenni etti.

Barış törenine Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Suruç Kaymakamı Mehmet Sinan Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay Şükrü Cumhur, Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Önkol, CHP Şanlıurfa eski Milletvekili M. Vedat Melik, Birecik Eski Belediye Başkanı Abdülkadir Yüksel, aşiret üyeleri ile iki aileye çok sayıda kişi katıldı.

11 YILLIK HUSUMET BARIŞ İLE SONUÇLANDI
11 YILLIK HUSUMET BARIŞ İLE SONUÇLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2010 Pazartesi 09:59:02
Güncelleme :15 Mart 2010 Pazartesi 17:04:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?