5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

200 yıllık ev restore ediliyor

Şanlıurfa'nın Viranşehir Belediyesi, ilçenin tarih ve kültürünü yansıtan, eski bir Viranşehir evini kamulaştırıp, restore ediyor.

Kesme beyaz taştan yapılan evin en az iki yüz yıllık olduğu, bodrum kısmında kullanılan dev bazalt sütunların çok daha eski olabileceği ileri sürülüyor. Evin aslına uygun restorasyon çalışmaları yürürken, ev bittiğinde kent müzesi olarak kullanılacak. Viranşehir Belediyesi, ilçede bulunan eski Viranşehir evlerinden birini kamulaştırıp, restore ediyor. Gölbaşı Mahallesi Korkmaz Sokak'ta bulunan eski Viranşehir evi 200 bin YTL'ye kamulaştırıldı. Ev daha sonra restore edilmek üzere ihaleye çıkarıldı. Belediye tarafından ihaleye verilen evin restorasyonu devem ediyor. Taş ustaları evin orijinal yapısına zarar vermeden çalışmalarını sürdürüyor. Eski Viranşehir evinin 219 bin YTL'ye restore edilmek üzere ihaleye verildiği ve Ağustos 2008'de halkın hizmetine sunulacağı belirtildi.


Konuya ilişkin bir açıklama yapan Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, "Viranşehir'in geleneksel konut mimarisini yansıtan örneklerden olan bu evi kamulaştırdık. Tarihimizi ve kültürümüzü yansıtan bunun gibi evlerin yok olmaması için çalışmalarımız yoğunlaşacak. Halen koruma altın alınması gereken yüzlerce ev var. Bunların korunup, gelecek nesillere aktarılması için hepimize görev düşüyor. Bu çalışmamız ilçemizde bulunan diğer eski evlerin koruma altına alınması açısından, örnek teşkil edecek bir çalışma olması bakımından önemlidir. Modern çağın insanları ne yazık ki bu güzelim evleri terk ederek apartmanlara taşınmaktadır. Bu durumda eski evler yok olup gitmektedir. Kültürel varlıkları koruma kuruluna ve UNESCO'ya çağrıda bulunuyorum. İnsanlığın ortak mirası olan bu evler yok olmadan koruma altına alınıp, asıllarına uygun restore edilmeli, insanlığın hizmetine sunulmalıdır" dedi.


Cin, Viranşehir evlerinin genellikle yer yüzünden daha derinde yapılan evler olduğunu ve bodrumla birlikte iki ya da üç kattan oluştuğunu belirtti. Cin, "Yazın kavurucu sıcaklarından korunmak için bodrum, kemer ve bazalt sütunlardan oluşuyor. Bodrum üzerine yapılan odalar geniş oldukça havadar. Beyaz mermer ve Karacadağ bazaltının kullanıldığı evler aynı zamanda geniş avlulu ve su kuyusu mutlaka bulunuyor. Bahçede nar, incir ve asma ağacı ekimine uygun geniş bahçeden oluşuyor. Avlu etrafında gelişmiş ve içe dönük bir plan özelliği gösteren yapı, doğu-batı yönünde enine dikdörtgen bir plana sahip olup iki üç katlıdır. Temel özelliği ortada bir eyvan ve iki yanında odaların yer aldığı, simetrik plan motifinden oluşur. Belediyenin restore ettiği ev, 700 metrekare olup, ana yapıda yukarıda 4 oda ve bir eyvan, alt katta tonozlu mekan, avlunun batısında 2 oda ve bir eyvan, güneyde yapıya bitişik mutfak, 4 adet duş, 2 adet tuvalet bulunuyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 16:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?