4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

30 STK'dan çağrı

ŞANLIURFALI STK'LARDAN TERÖR ÖRGÜTÜNE ÇAĞRI

Şanlıurfa'da 30 sivil toplum örgütü, yaşanan terör olaylarıyla ilgili yaptıkları "Kürt sorununda barışçıl çözüm" açıklamasında her türlü operasyonların durdurulmasını, PKK'nın eylemsizlik kararı almasını istedi.

Şanlıurfa'da aralarında Baro, İHD, Mazlum Der, Eğitim Sen, Ses'inde bulunduğu, Şanlıurfa Demokratik Kitle Örgüt Birleşenleri adına 30 sivil toplum örgütü ortak basın açıklaması yaptı. Baro evinde bir araya gelen sivil toplum örgütü adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Şanlıurfa Baro Başkanı Yahya Demirkol, Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar, Türkiye'nin temel sorunu olan Kürt sorununun çözümünde demokrasi dışı yöntemlerin çözüm aracı olarak kullanıldığı için büyük acıların yanında ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerinde beraberinde yaşandığını söyledi.

Sağduyulu vicdan sahibi ve akıl tutulması olmayan herkesin tarihsel ve toplumsal olan bu sorunun yasakçı, baskıcı, inkarcı ve operasyonel politikalarla çözülemeyeceğini yüksek sesle ifade ettiğini belirten Yahya Demirkol, "Son 1 yılda Kürt sorununun çözümü için tarihi fırsatlar yakalanmasına rağmen somut adımlar atılmamış ve bu süreç heba edilme noktasına gelmiştir. Türkiye toplumuna güven verici demokratik yasalar zaman geçirilmeden yaşama geçirilmediği, Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadığı, seçme ve seçilme sisteminde düzenlemeler yapılmadığı, hazırlanan anayasa taslağının Kürt sorununun çözümünü kolaylaştırmadığı, Habur'dan gelenlerin, çocukların, seçilmiş siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması beraberinde şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye çıkarmış ve son süreçte yeniden yoğunlaşan çatışmaları beraberinde getirmiştir. Tüm bu gelişmeler toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelemiştir. Devler her türlü operasyonları durdurmalıdır. PKK'da eylemsizlik karar almalıdır. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için şiddeti devreden çıkaracak anayasal ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır. PKK silah bırakmalıdır. Kürt sorunun çözüme kavuşması ve ülke insanlarımızın birlikte ve barış ortamında yaşamasını sağlamak için çözümde etkin rol alacak bütün dinamitler sürece müdahil edilmelidir.

Hükümeti muhalefet partileri TBMM'yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade koymaya, Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamitleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeçemeye davet ediyoruz. Bizler aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri olarak atılacak olan bu adımların Türkiye'nin barışa giden yolunu açacağını, kardeşlik duygularını güçlendireceğini güzel ve aydınlık yarınların yaklaşacağını düşünüyor, herkesi gerekli duyarlılığa davet ediyoruz. Silahların sustuğu, siyasetin önünün açıldığı bir ortamın sağlanması için görev almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2010 Pazartesi 15:38:05
Güncelleme :20 Temmuz 2010 Salı 00:30:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?