30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

32 proje yakında start alıyor

GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Avrupa Birliği arasında imzalanan GAP Bölgesinde Kültürel Mirasın Geliştirilmesi Programı’na kabul edilen projeler açıklandı. 121 proje arasından seçilen 32 projeye 30 bin ile 650 bin Euro arasında destek sağlanacak. Programa Şanlıurfa’dan sadece 3 projenin kabul edildiği açıklandı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile AB tarafından yürütülen Kültürel Mirası Geliştirme Programı’na yapılan müracaatlar açıklandı. Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan 12 milyon Euro tutarındaki hibe programdan yararlanmak için gönderilen 121 proje arasından 32’sinin seçildiği bildirildi. Konuyla ilgili olarak Kültürel Mirası Koruma Programı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, seçilen 32 projenin yanısıra müracaatlar arasından 7 tane de yedek proje belirlendi. Kabul edilen 32 projeye 30 bin ile 650 bin Euro arasında maddi destek sağlanacağının bildirildiği açıklamada, protokol imzalanmasından sonra çalışmaların 24 ay içerisinde tamamlanması gerektiği bildirildi.

Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa’da GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül ve AB yetkilileri tarafından imzalanarak uygulanmasına başlanan Kültürel Mirası Geliştirme Programı’na GAP’ın merkezi Şanlıurfa’dan sadece 3 projenin kabul edilmesi dikkati çekti. AB Kültürel Mirası Geliştirme Komisyonu tarafından kabul edilen projeler ve hazırlayan kurumlar şöyle:

"Cem Vakfı Gölbaşı Şubesi, Şanlıurfa Kısas Kültürel Miras Bilinci Oluşturma ve Geliştirme Projesi: Program Kısas kültürel mirasının tanıtılması ve yaşatılmasını amaçlıyor. ODTÜ Tarihsel Çevre Değerlerini Araştırma Merkezi, Şanlıurfa Tarihi Hanlar Bölgesi’nin Sağlıklaştırılması ve Yerel Kapasitenin Artırılması; Şanlıurfa’daki tarihi hanlar bölgesinin kapasitesinin artırılmasını amaçlıyor. Şanlıurfa İli Kültür-Eğitim ve Sanat Araştırma Vakfı (ŞURKAV), Geleneksel Yöre Kilimlerinin Desen ve Çeşitlerinin Tespiti ve Üretim Şekliyle Değerlendirilmesi: Kaybolmakta olan halı kilim çeşitlerinin korunması ve tanıtılması amaçlanıyor."

Kültürel Mirasın Geliştirilmesi Programı’na kabul edilen 32 projenin yanısıra 7 adet de yedek proje belirlendi. Asıl listedeki projelerde sıkıntı yaşanması halinde yedek listeden projeler gündeme gelecek. Şanlıurfa’nın yedek listeye 2 projesi alındı. Bu projeler şunlar:
"Şanlıurfa Valiliği Özel İdare Müdürlüğü, Millet Hanı Restorasyonu. Şanlıurfa İli Kültür-Eğitim ve Sanat Araştırma Vakfı (ŞURKAV), Geleneksel Urfa Evleri Restorasyonu."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2005 Perşembe 13:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?