7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

4. İsot Şenliği yapıldı

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 4. İsot Şenliği'nde yapılan en iyi isot yarışmasında jüri üyeleri birinci gelen ürünü belirlemede zorlandı. 

Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp Atçılık Eğitim Tesisleri'nde yapılan şenliğe Vali Yusuf Yavaşcan, Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Çullu ve çiftçilerin katıldı. İsot şenliği Gazi Lisesi öğrencilerinin folklor gösterileriyle başladı. Şenlik kapsamında düzenlenen en iyi isot yarışmasına katılan 74 üreticinin ürünlerini değerlendiren jüri üyeleri dereceye girenleri seçmekte hayli zorlandı. İlde üretilen isotun bölge halkının vazgeçilmez bir ekonomik gelir kaynağı olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Altun, "İsot, Şanlıurfa'yı Türkiye ve dünyaya tanıtan bir üründür. Şanlıurfa biberi hem taze hem de baharat olarak tüketiliyor. Ayrıca Almanya, Hollanda, Fransa ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor. Şanlıurfa isotunun kendine has bir acılığı var. İçerisinde capsicum maddesi bulunan biber, mide ve bağırsakta dezenfekte görevi yapıyor" diye konuştu. Son zamanlarda isot üretiminin artış gösterdiğini kaydeden Altun, bu yıl 130 bin ton rekolte beklendiğini bildirdi. Altun, Şanlıurfa biberinin Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildiğini de belirtti. Kentin önemli ürünlerinden isot için düzenlenen şenliğin gelecek yıl daha geniş kapsamlı yapılmasını planladıklarını söyleyen Vali Yavaşcan, bu konuda gereken desteğin sağlanacağını ifade etti. 

İsot Şenliği'nde daha sonra jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu birinci olan üretici Musa Özdemir'e 400 litrelik holder, ikinci olan Emin Doğan'a motorlu atomizör, üçüncü olan Veysi Kıraç'a ise sırt pompası hediye edildi. Üreticilere ödüllerini veren Vali Yavaşcan, biberin daha kaliteli yetiştirilmesi için çiftçilerin Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Fakültesi ile ortaklaşa çalışma yapmalarını istedi. 4. isot şenliğinde düzenlenen yarışmada ilk 15'e giren yarışmacılara çeyrek altın verildi.
İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2006 Çarşamba 15:29:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?