4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

5 bin polis ve asker takviyesi

İçişleri Bakanlığı tarafından yasak kararı alınan Abdullah Öcalan'ın doğum günü kutlamaları öncesi Şanlıurfa'da güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. 5 bin asker ve polisin takviye olarak gönderildiği kentte 30 ayrı noktada uygulama başlatıldı.

Her yıl Öcalan'ın doğum günü için yasal izin isteyen ve etkinliği organize eden Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Genel Başkanı Zübeyde Teker, vatandaşları yürüyüşe katılmaları yönünde baskı yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı tarafından Abdullah Öcalan'ın 63'ncü doğum gününü kutlamak isteyenlere izin verilmeyeceğini duyurdu. Bakanlık geçmiş yıllarda yapılan kutlamanın terör örgütü propagandasına dönüştüğüne vurgu yaptı ve alınan yasak kararını şu şekilde duyurdu:

"PKK/KCK terör örgütü elebaşının sözde doğum günü etkinliğine dair 31 Mart-8 Nisan 2012 tarihleri arasında yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri, basın açıklamaları, çadır kurma, stand açma vb. türdeki tüm etkinlikler İçişleri Bakanlığının 27/03/2012 tarih ve 69286 sayılı yazılarıyla yasaklanmıştır. Vatandaşlarımızın bu karara saygı göstererek kanun dışı bir tutum ve eyleme yeltenmemeleri, bütün uyarılara rağmen aksi bir davranışta bulunanlar hakkında her türlü yasal işlemin yapılacağının bilinmesi kamuoyuna duyurulur."

KCK ÇAĞRI YAYINLADI
İçişleri Bakanlığı'nın yasak kararı sonrası KCK tarafından bazı internet sitelerinden Halfeti'de yapılacak kutlamalara katılım çağrısı yapıldı. Ömerli Köyü'ne yapılan yürüyüşün gelenek haline geldiği vurgulanan KCK çağrısında, yasak kararının Öcalan ve Kürt halkına yönelik açık düşmanlık göstergesi olduğu belirtildi.

Yasak kararı ile gergin geçmesi beklenen Öcalan'ın doğum günü kutlaması öncesi kentte güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Olumsuzluk yaşanmaması için İstanbul, Ankara, Sivas, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Adana, Mersin, Malatya ve değişik illerden Şanlıurfa'ya 5 bin polis, asker gönderildi. Güvenlik güçlerinin yanı sıra çevre illerden çok sayıda zırhlı araç da Şanlıurfa'ya takviye olarak yönlendirildi.

ÖCALAN’IN KÖYÜNE GİDİŞE İZİN VERİLMEDİ
BDP’lilerin, Diyarbakır ve Siirt’ten, araçlarla çetebaşının doğum yeri olan Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesi’ne bağlı Ömerli köyüne gidişlerine izin verilmedi. Diyarbakır’da bulundukları otobüs durdurulan BDP’li Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Özdal Üçer ile bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, kendi özel araçlarıyla Şanlıurfa’ya hareket etti.

Abdullah Öcalan’ın doğum günü nedeniyle köyüne yürüyüş etkinliği düzenleyen BDP’lilerin Şanlıurfa’ya gidişlerine polis İçişleri Bakanlığının kararı doğrultusunda izin vermedi. Şanlıurfa’ya gitmek için BDP’liler, Diyarbakır il binasında toplandı. BDP Diyarbakır Milletvekili, Nursel Aydoğan, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ile bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk Şanlıurfa’ya doğru hareket ederken, il çıkışında 2 ayrı noktada önlem alan polis, araçları durdurdu. Milletvekilleri ve parti yetkilileri ile görüşen emniyet yetkilileri, bakanlık ve Diyarbakır Valiliğinin aldığı kararı BDP’lilere tebliğ ederek, 15 otobüsün evraklarına el koydu.

Partililer ile polis arasında görüşmeler sürerken, bulundukları otobüsün gitmesine izin verilmeyen Milletvekilleri Nursel Aydoğan, Özdal Üçer ve Milletvekili Aysel Tuğluk, otobüsten inerek kendi özel araçları ile Şanlıurfa’ya hareket etti. Şanlıurfa’ya gidişlerine izin verilmeyen BDP’liler, BDP il binasına geri döndü. Siirt’te de BDP’lilerin Siirt’ten Şanlıurfa’ya gidişlerine yine İçişleri bakanlığının kararı ile izin verilmedi. Siirt çıkışında önlem alan polis, normal yolcu gibi otobüs kiralayarak Şanlıurfa’ya gitmek isteyen BDP’lilerin bulunduğu 2 otobüs ve 1 minübüsü durdurarak, gidişlerine izin vermeyeceğini söyledi. Polis, BDP’lilerin kimliklerini toplarken, Siirt’teki bekleyiş sürüyor.

BDP’Lİ MİLLETVEKİLLERİNDEN TEPKİ
Öcalan’ın doğum günü kutlamasına ilişkin yasak sonrası yoğun güvenlik önleminin alındığı Suruç İlçesi’ne gelen BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, uygulamaya tepki gösterdi. BDP Suruç ilçe binasına gelen Binici ve Zenderlioğlu, BDP Şanlıurfa İl Başkanı Fatma İzol ve partililerden gelişmelere ilişkin bilgi aldı. Öcalan’ın doğum günü kutlamasına yasak getirilmesini eleştiren BDP’li İbrahim Binici şöyle dedi:

"Bu insanların hak ve taleplerini gözlemleyin, ona göre kararlarınızı verin. Yoksa bu halk gerçekten ayrılmanın eşiğine gidiyor. AKP en büyük bölücülüğü yapan partidir. Biz BDP olarak TUHAD-FED’in düzelenmiş olduğu bu etkinliğin haklı gerekçelerini destekliyoruz. Halkımız 4 Nisan’da Aligör’de olacaktır. Bedelli ne olursa olsun halk bunu istiyor. Sayın Öcalan 250 gündür avukatları ve ailesiyle görüştürülmüyor. Öcalan önemsenecek birisidir, onu muhatap almak lazımdır."

4 Nisan kutlamalarına yasak getirilmesine Abdullah Öcalan’ın kardeşleri Mehmet ve Fatma Öcalan da tepki gösterdi. Halfeti İlçesi’ne bağlı Ömerli Köyü’nde yaşayan Mehmet ve Fatma Öcalan kardeşler, yasağa rağmen köye gelecek misafirlerini beklediklerini dile getirdi. Öcalan yandaşlarının geçmiş yıllarda toplanarak geceyi geçirdiği Aligör Beldesi’nde yoğun güvenlik önlemi alan polisler, beldede yaşayan çocuklarla futbol oynadı. Gerginlik nedeniyle eğitime 2 gün ara verilen beldede, çevik kuvvet polisleri ile çocuklar birlikte top koşturdu. Maç sırasında çocuklar Kürtçe konuşurken, polisler ise Türkçe karşılık verdi. Maçın ardından polisler çocuklara meyve suyu ve kek ikram etti. Bazı çocuklar ise polislerden izin alıp, zırhlı araçlar üzerine çıkarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

...
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2012 Salı 17:16:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?