5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

60 bin kadın eğitim gördü

GAP, ekonomik hayatın yanında sosyal ve kültürel hayatta da etkili olmaya başladı. 

Proje start alıncaya kadar, toplumsal gelişmişlik göstergeleri açısından modern toplum standartlarının çok altında olan bölge kadını yavaş yavaş kendini gösteriyor. Özellikle GAP kapsamında bulunan illerde açılan Çok Amaçlı Toplum Merkezleri'nde kadınlara yönelik eğitici ve meslek edindirici programlarda önemli oranda başarı sağlandı. 

GAP kapsamında bulunan Adıyaman'da 1, Batman'da 2, Gaziantep'te 1, Kilis'te 1, Mardin'de 5, Siirt'te 4, Şanlıurfa'da 4 ve Şırnak'ta 6 Çok Amaçlı Toplum Merkezi kadınlara yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Alınan bilgiye göre, bugüne kadar 47 bin kadına ulaşılarak çalışma yapıldı. Yetkililer, yöre kadınına çeşitli mesleklerde kurs düzenlemenin yanısıra sağlık ve ev yönetimi konularında bilgiler verildiğini kaydettiler. 

Bugüne kadar kadınlara yönelik eğitim çalışmaları yapan ÇATOM'larda yeni çalışma döneminde yeni hedefler belirlendi. 8 madde halinde sıralanan hedeflerden en önemlisi kadın ve genç kızların toplumsal ve siyasal rollerinin güçlendirilmesine yönelik programların üretilmesi ve desteklenmesi. Yetkililer, bölgede kadınların siyaset üzerinde etkili olmaması ve bu konuda bilgisinin bulunmaması sebebiyle bu konuya el attıklarını belirttiler. ÇATOM'larda diğer hedefler ise şöyle: 

"Kamu kuruluşlarıyla sağlıklı ve doğru ilişkilerin güçlendirilmesi, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği çalışmalarının genişletilerek devam etmesi, özellikle kadınlara istihdam oluşturucu ve kendi işlerini kurmalarına fırsat verecek alanlarda özel sektörle işbirliğine gidilmesi, hanenin bir bütün olarak ele alınması, özellikle kadınlarla erkeklerin aile içinde yeniden üretim rollerine ilişkin programlara erkekleri de kapsayıcı çözümler üretilmesi, kadınların ve hanelerin kaynak tabanının güçlendirici, gelir getirecek projelerin üretilmesi, uygulanması, kadın ve genç kızların toplumsal, siyasal rollerinin güçlendirilmesine yönelik programların üretilmesi ve desteklenmesi, eğiticilerle daha fazla iletişim kurulması, farklı gruplara göre farklı eğitim programı uygulanması, özellikle genç kızların okuma talebinin ciddi bir şekilde ele alınması ve genç kızlara imkan verilmesi".
İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2007 Cumartesi 18:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?