5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

632 çocuk veli bekliyor

Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın desteklediği "Velim olur musun" kampanyası Şanlıurfa'da devam ediyor.

Proje taraftarı olan Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, SHÇEK Genel Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri Daire Başkanlığı, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak Valiliği, Gaziantep Şahinbey Kaymakamlığı'nın desteklediği "Velim olur musun" kampanyası kapsamında 2 bin 344 çocuğa ulaşıldığı bildirildi. Halen bin 632 çocuğun ise veli beklediği öğrenildi.


www.velim olur musun org.'da yapılan açıklamada, kampanyanın amacının, GAP kapsamındaki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt illerinde sokakta çalıştırılan veya okul masraflarını karşılamak için çalışmak zorunda olan çocukların gönüllü velilerin sağlayacağı destekle okula yönlendirilmesi, okula devamlarının sağlanması ve okuldaki başarılarının artırılması belirtiliyor. Açıklama şöyle:
"Son dönemlerde daha sık rastlıyoruz onlara, zaman, mekan, yağmur, çamur fark etmiyor, küçücük bedenleri küçük yaşta tanışıyor hayat dediğimiz zorlu mücadeleyle, sokaklarda parklarda oynaması gereken onlar değilmiş gibi; kiminin elinde tartı, kiminin elinde sakız, kiminin elinde mendil, gündüzün güneşinde, gecenin karanlığında kendilerini bekleyen tehlikelerden habersiz sokaklarda çalışıyor çocuklarımız. O çocuklar ki bizim geleceğimiz bizim çocuklarımız. Okul masraflarını karşılamak için çalışıyor çoğu zaman, çoğu zaman da ekonomik durumu kötü bir ailenin son çaresi oluyor. Ailesi onun eve getireceği bir avuç bozuk paraya bakıyor karnını doyurmak için, küçük yaşta küçücük birer anne, baba oluveriyorlar. Çocuk olduğunu unutuyoruz bazen azarlıyoruz, bağırıyoruz, duygularını ezikliklerini mutsuzluklarını özlemlerini anlamamazlıktan geliyoruz. Onları incitiyoruz. Zor şartlar altında bir yandan eğitimlerine devam ederken, bir yandan da sokakların acımasızlığı ile karşı karşıya kalıyorlar ve her türlü ve istismara karşı savunmasızlar.Ülkemizde geleceği olan bu çocuklar ileri yıllarda çok iyi doktor, öğretmen, avukat olabilecekleri gibi birer suç makinesine de dönüşebilirler. Acaba böyle bir durumda suçluyu bizler nasıl bulacağız? Suçlu, unutulan umursanmayan bu çocuklar mı? Yoksa, bu çocukların durumunu bildiğimiz halde düzelmeleri için az da olsa hiçbir çaba göstermeyen bizler mi? Hepimiz çocuk olduk; okulda yaşadığımız hatıralar en güzel hatıralar en mutlu hatıralar oldu bizim için; ama en önemlisi eğitim yani geleceğimiz. Bu yüzden sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklarımız eğitim almak ve okumak istiyor. Sizlerden gelecek katkılar onların okula gitmelerine ve eğitimlerine yardımcı olacak ve onların okul başarılarını yükseltecektir."


BEKLENEN SONUÇLAR
Velim olur musun kampanyasında beklenen sonuçların toplumsal duyarlılık ve kamuoyu oluşturulması,
toplumun katılımının ve desteğinin sağlanması olduğu belirtilen açıklamada ayrıca, "GAP illerinde Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt sokakta çalışmak zorunda olan çocukların eğitim giderlerinin karşılanarak, eğitime kazandırılması ve/veya eğitime devamının sağlanması. 'Velim olur musun?' kampanyası ile sokakta çalışan çocuklara ve ailelerine verilecek hizmetlerin proje desteği olmaksızın da sürdürülebilirliği sağlanmış olacak ve bundan sonraki çalışmalar için iyi bir örnek teşkil edecektir" denildi.


ŞANLIURFA'DA SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN DURUMU
Şanlıurfa İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün bir alt birimi olan Şanlıurfa Çocuk ve Gençlik Merkezi, SHÇEK Genel Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre, kuruluşun halen geçici ve kesin kayıtlı olmak üzere 213 sokakta çalışan çocuğa gündüzlü olarak eğitim, danışma ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmaktadır.


Yetkililer, halen kesin kayıtlı çocuklardan 18'i merkezin katkı ve yönlendirmesiyle çeşitli liselere (Genel lise, Ticaret Lisesi, Anadolu Turizm Meslek Lisesi, Açık Lise, Endüstri Meslek Lisesi v.b.) 94'ü ise ilköğretime devam ettiğini belirtti. Yetkililer, "Bugüne kadar ilköğretim okulları bünyesinde açılmış okuma-yazma kurslarına 10 çocuk yönlendirilerek, katılımları ve kurs sonucunda "Belge" almaları sağlanmıştır. Otogar, Balıklıgöl, Yıldız Meydanı, Belediye civarı ve Haşimiye, Balıklıgöl Devlet ve Üniversite Hastaneleri, Abide Meydanı, Atatürk Bulvarı, Çamlık Parkı, Gima Mağazası Çevresi, Kasaptaşı Parkı civarı bölgelerinde gece ve gündüz olmak üzere sokak çalışmaları yapılmaktadır. Sokak çalışması yoluyla sokağa yeni gelen çocuklar tespit edilmekte, burada bulundukları süre içerisinde sokak yaşamları gözlemlenmekte ve izleme kontrol odaklı çalışmalarla çocuklar merkezin hizmetlerine yönlendirilmektedirler. Merkezde çocuklara yönelik sosyal ve sportif etkinlikler, kuruluş içi eğitici oyunlar, masa tenisi, dama, çindaması, çeşitli konularda 'arkadaşlık ilişkileri, sokakta karşılaşılabilecek tehlikeler, genel temizlik, sağlık, eğitim vs' sohbet toplantıları yapılmaktadır. Merkeze gelen çocuklarla etüt çalışması (öğrenimine devam eden çocukların derslerine yardımcı olunması, kitap okuma, ödünç kitap dağıtımı ve kütüphane hizmetleri) yapılmaktadır. Çocuklarla belirli aralıklarla sigaranın, uyuşturucu ve uçucu maddelerin zararları ve bunlardan korunma yolları hakkında iç görü kazandırıcı çalışmalar yapılmaktadır" dediler.
Bu arada, proje kapsamında Batman, Şanlıurfa ve Gaziantep'te 2 bin 344 çocuğa ulaşıldığı bildirildi.

 

..
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2008 Pazar 09:57:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?