5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

91 kelaynak doğaya bırakıldı

Birecik İlçesi'nde koruma altına alınan 91 adet kelaynak, kış mevsimi bittikten sonra yeniden doğaya salındı. 

Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, kelaynakların dünya mirası olarak nesillerinin devam ettirilmesi, çevre bilincini oluşturarak doğa ve yaban hayatına dost insanlar yetiştirilmesi olduğunu söyledi. Kaymakam Sonel, "Aslında 14 Şubat 2007 tarihinde bırakacaktık. Fakat çeşitli yerlerde görülen kuş gribi dolayısıyla tedbir almıştık. Bizim yöremizde böyle bir tehlike yok. Gerekli araştırmaları yaptık. Bugün itibariyle kuşları doğaya bırakıyoruz. Şu an 91 adettir. Asıl önemli olan bunlar Ağustos ayına kadar Birecik semalarında dolaşacaklar, yumurtlayacak ve yavrulayacaklardır. 100'ü geçeceğiz bu yıl. 10 tanesine Ağustos ayında Doğa Derneğimiz ile birlikte ayaklarına çip bağlayacağız. Bunları göç yoluna bırakacağız. Çünkü 16 yıldır göçe bırakılmıyor. Uydu aracılığı ile bunları takip edeceğiz. Yumurtlama döneminde kamera sistemi kuracağız. Gelecek olan vatandaşlar yumurtlama döneminde kameradan izleyecekler. Hem internet ortamında hem de kamera sistemi ile izleme şansları olacaktır. Kelaynak kuşlarının şubat ayı geliş tarihleridir. Fidanlıktan ve kayalardaki kalsit maddeleri üremelerine katkıda bulunuyor. Gözümüz gibi bakıyoruz. Bolluğu ve bereketi temsil ediyor. Ağustos ayına kadar yumurtlayacak ve yavrulayacaktır. Göç tarihleri ağustos eylül başlarıdır. Bu tarih geldiği zamanda bunlardan 10 tanesini göç yoluna bırakacağız. Diğerlerini tekrar kafese alacağız. Gidip de dönmemek ve telef olmak vardır. Biz uydu yolu ile göçlerini takip edeceğiz. Normalde sevgililer gününde bırakmayı düşünüyorduk. Çünkü kelaynakların geliş tarihi 14 Şubat'tır. Kuş gribi nedeniyle bırakmadık. Araştırmalar yaptık herhangi bir tehlikeye rastlamadık" dedi. 

Bu arada Doğa Derneği Kelaynak Proje Sorumlusu İ. Turan Çetin ise, "Kuş gribi su kuşlarından yayılıyor. Bu nedenle bütün Fırat havzasını Birecik'ten Suriye sınırına kadar olan iki kıyı olmak üzere bütün alanlar tarandı. Bu taramalar arabalar, teleskop, dürbün ve uzman kuş gribi kitabı kullanarak yapıldı. Şu ana kadar ölü bir vakaya rastlanmadı. Milli Parklar, Doğa Derneği ve Kaymakamlık arabaları ile toplam 8 kişi ile yapıldı" diye konuştu. 

Bölgede ortak bir turizm stratejisi oluşturmak için farklı disiplin ve mesleklerden oluşan 25 kişilik yöre halkı ve 8 kişilik uzman bir ekip ile Birecik ve Halfeti içerisinde 2'şer günlük çalıştay yapılarak alanların 25 yıllık vizyonu ve yol haritası belirlendi. 
İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2007 Salı 16:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bılge yagmur IP: 88.232.76.xxx Tarih : 2.03.2007 12:26:10
hayvanlarımızı korumalıyız