5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

AB Büyükelçileri Harran'da

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini başkanlığında Şanlıurfa'ya gelen 16 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin büyükelçi ve müsteşarı, Şanlıurfa'nın 11 bin 500 yıllık Harran ilçesini gezdi.

Dünyanın ilk Müslüman Üniversitesi'nin bulunduğu Harran ilçesinde ören yerlerini gezen 16 AB üyesi ülkenin büyükelçisi ve müsteşarı, Harran'a hayran kaldı. Kültür evini gezen Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Harran'ı çok beğendiğini söyledi. Şanlıurfa'daki gezinin çok olumlu geçtiğini belirten Pierini, "Bu üç günlük ziyaret bir ilgi oluşturuyor. 16 elçilik mensubu ile bölgeye geldik. Bu da bizim Şanlıurfa'ya olan ilgimizin göstergesidir. Yetkililer ile iş dünyası temsilcileriyle temaslarda bulunduk.

Burada alt yapı mevcut. Atatürk Barajı, sulama sistemleri, havaalanı ve otoyollar yapılıyor. Sanayi bölgesi yapılıyor. Biz de bu süreçte Şanlıurfa'nın daha rekabetli il olması için destek sağlıyoruz. 2. organize sanayi bölgesinin yapılması söz konusu. Eğitim, mesleki eğitim alanında destek sağlıyoruz. İşletmelere yönelik kredi programlarımız oluyor. Şanlıurfa ilinin ulusal kalkınma açısından ulusal averaja ulaşmasını temin etmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra sosyal konularla da ilgileniyoruz. Göçmenlere yönelik de programlarımız var. Sivil toplum örgütleri ile çalışıyoruz. Özellikle kadınlar ve kadınların eğitimiyle ilgili programlarımız oluyor. Gerçekten güzel bir ziyaret oldu. Meslektaşlarımız da memnun oldu. Hem bu ilin gerçeğini görme şansını gördüler. Hem de Avrupa Birliği'nin bu bölgede uygulanan katılım öncesi yardım programlarını görme şansına sahip oldular. Herkes misafirperverlik gösterdi" dedi.

Şanlıurfa'daki 3 günlük ziyaretin sonrasında bol bol yemek yediklerini kaydeden Pierini, "Dolayısıyla diyete başlamak gerekiyor" diye konuştu.
Bu arada, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Istvan Szabo, gezi ile ilgili Türkçe açıklamalarda bulundu. Szabo, "2002 yılında Urfa'ya geldim. İkinci kez buradayım. Buradaki durumu eskisi ile kıyaslayabilirim. 7 yıl içinde Urfa'da olumlu değişiklikler oldu. Sorunlar da büyüktür. Her gün ileriye bir adım atmak gerekiyor. Sorunlar önümüzdeki senelerde çözülecektir" ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini organizasyonunda gelen heyette Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Eva Filipi, İsveç Büyükelçisi Christer Asp, Bulgaristan Büyükelçisi Branimir Mladenov, Avusturya Büyükelçisi Heidemaria Gürer, Macaristan Büyükelçisi Istvan Szabo, Litvanya Büyükelçisi Darius Pranckevicius, İspanya Büyükelçisi Joan Clos, Estonya Büyükelçisi Aivo Orav, Polonya Büyükelçisi Marcin Wılczek, Finlandiya Büyükelçisi Kristi Eskelinen, Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius, Letonya Büyükelçisi Aivars Vovers, Almanya Konsolosluğu Müsteşarı Hector Pascal, İngiltere Konsolosluğu Müsteşarı Giles Portman, Slovakya Konsolosluğu Müsteşarı Rudolf Michalka, Fransa Konsolosluğu Müsteşarı Jean Maurice Verbois yer aldı.
Harran'ın 100 yıllık kümbet evlerini gezen heyet, bol bol fotoğraf çektirirken, tarihi kentin büyüleci olduğunu söylediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 13:30:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?