5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

AB Büyükelçileri Şanlıurfa'da

2. Organize Sanayi Bölgesi'nin temel atma töreni için Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini organizesiyle gelen 16 Avrupa Birliği üyesi ülkenin büyükelçisi ve müsteşarı Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'ı ziyaret etti.

Valilik şeref defterini imzalayan Avrupa Komisyonu Delegasyonu Başkanı Marc Pierini ve Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Eva Filipi, Vali Yavaşcan ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra Valilik toplantı salonuna geçen büyük elçilerden oluşan heyet Şanlıurfa'yı tanıtan filmi izledi. Heyeti temsilen Marc Pierini ve Eva Filipi'ye Vali Yusuf Yavaşcan birer şilt takdim etti.

Heyetin Şanlıurfa'ya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Şanlıurfa Valisi  Yusuf Yavaşcan, heyette bulunan büyükelçi ve müsteşarların sorularını da cevapladı.

Gördükleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan İsveç Büyükelçisi Christer Asp, Vali Yavaşcan'a GAP Projesi ile ilgili değerlendirmelerini sordu. Vali Yavaşcan ise, GAP'ın en büyük potansiyelini tarımın oluşturduğunun altını çizerek, "GAP'ın topraklarının yüzde 50'si, 12 milyon dönümlük tarım arazi Şanlıurfa'da bulunmaktadır. Tarım potansiyeli ve tarıma dayalı sanayi potansiyeli önemli bir yer tutuyor. En önemli potansiyellerden birini de kültür ve inanç turizmi oluşturuyor. Bölgenin en önemli sorunlarını eğitim ve sosyal yapıdaki sıkıntılar oluşturuyor. Şanlıurfa'nın yılda yüzde 3,5 oranında çok yüksek bir doğum oranı var. Buna paralel olarak okul ihtiyaçlarına cevap vermek için çalışıyoruz. Sağlıkla ilgili iyileştirmeler de devam ediyor" dedi.

Bölgenin en önemli sorunun işsizlik olduğuna dikkat çeken Vali Yusuf Yavaşcan, "Bugün temeli atılacak olan 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin bir an önce bitmesi, işsizlik konusunda en önemli avantajlarımızdan biri olacaktır. Diğer yandan tarım alanlarının sulamaya açılması da sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır" şeklinde konuştu. 16 ülkenin büyükelçisi ve müsteşarı ile Şanlıurfa'ya gelmekten mutluluk duyduklarını söyleyen Marc Pierini, Şanlıurfa'nın inanılmaz potansiyelinin bulunduğunu ve katılım öncesi mali yardım çerçevesinde yürütülen projeleri yerinde görmek için geldiklerini söyledi..

Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Eva Filipi ise, Şanlıurfa'nın peygamberler şehri ve tarihi güzelliklerin çok iyi olduğu bir şehir olarak bildiklerini ifade ederek, "Şanlıurfa'nın bir mozaik kenti olduğunu biliyor ve biz de bu mozaiğin bir parçası olmak için buradayız" dedi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini organizesiyle Şanlıurfa'ya gelen heyette, Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Eva Filipi, İsveç Büyükelçisi Christer Asp, Bulgaristan Büyükelçisi Branimir Mladenov, Avusturya Büyükelçisi Heidemaria Gürer, Macaristan Büyükelçisi Istvan Szabo, Litvanya Büyükelçisi Darius Pranckevicius, İspanya Büyükelçisi Joan Clos, Estonya Büyükelçisi Aivo Orav, Polonya Büyükelçisi Marcin Wılczek, Finlandiya Büyükelçisi Kristi Eskelinen, Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius, Letonya Büyükelçisi Aivars Vovers, Almanya Konsolosluğu Müsteşarı Hector Pascal, İngiltere Konsolosluğu Müsteşarı Giles Portman, Slovakya Konsolosluğu Müsteşarı Rudolf Michalka, Fransa Konsolosluğu Müsteşarı Jean Maurice Verbois bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 15:31:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?