2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

ABD ile köylüler mahkemelik oldu

Şanlıurfa’ya bağlı Dağyanı Köyü Büyükmüderris Mezrası’na düşen Tomahawk füzesini almaya gelen ABD askerlerini taş ve yumurta yağmuruna tutan köylüler mahkemelik oldu. Haklarında kamu davası açılan köylüler, bugün hakim karşısına çıktı.

Avukatları Şehmus Ülek’le birlikte Şanlıurfa Adliyesi’ne gelen Büyükmüderris Mezrası’ndan muhtar Mustafa Karakuş, Mahmut Kaya, Hüseyin Abdan, Seyit Çakmak, Hasan Uçar, Mahmut Karakuş, Ahmet Kaya ile Konak Köyü Muhtarı Übeyd Kaya, Hüseyin Kaya, Hüseyin Aslan, İbrahim Kaya, Hasan Aslan ve Ali Deniz açılan dava sebebiyle şaşırdıklarını söylediler.
2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu malına zarar vermek suçundan hakim karşısına çıkan köylüler, duruşma öncesi sorulara cevap verdiler. Konak Köyü Muhtarı Übeyd Kaya, açılan davaya şaşırdığını söylerken, Büyükmüderris Köyü Muhtarı Mustafa Karakuş, "Köyümüze düşen füze sebebiyle halk tepkiliydi, kızgındı. Füze korkusu yüzünden yumurta ve taş attılar" dedi.
Arazilerine düşen füze sebebiyle kendilerinin ABD’liler aleyhinde dava açmadıklarını kaydeden Muhtar Karakuş, ancak kendileri hakkındaki açılan dava sonunda bu konuda da bir karar vereceklerini söyledi.

Konak Köyü’nden Hasan Aslan, "O füze köyümüzün üstünü düşmüş olsaydı köy yok olurdu. Biz yaşananlardan sonra olayın bittiğini zannediyorduk. Ancak bir hafta önce mahkeme için çağrı pusulaları geldi. Bizim hakkımızda dava açılmış. Biz de onlar hakkında dava açarız. Amerika günde yüzlerce insan öldürüyor, hiç bir devlet sormuyor. Biz yumurta attık ne oldu?" diye konuştu.

Büyükmüderris Mezrası sakinlerinden Ahmet Kaya ise, olay anında kendisinin taş ve yumurta atmadığını ifade ederek, "Ölüm makinesi atana hesap sorulmuyor, sadece biz yumurta attık diye bize hesap soruyorlar" dedi.

ABD-Irak Savaşı’nın sürdüğü geçtiğimiz yıl 28 Mart 2004 tarihinde savaş uçaklarından atılan bir adet Tomahawk füzesi, Şanlıurfa’ya bağlı Dağyanı Köyü Büyükmüderris Mezrası’na düşmüştü. Parçaları bir kilometrekarelik bir alana yayılan füze, köylüleri korkutmuştu. Füzenin 1.5 metre uzunluğundaki parçası, mezranın 400 metre yakınına, 2.5 metre uzunluğundaki diğer parçası ise 450 metre yakınına ve kapsülü de yaklaşık mezranın 1 kilometre uzağına düşmüştü. Füzenin parçalarını almaya gelen ABD’li askeri yetkililerine tepki gösteren köylüler, taş ve yumurta yağmuruna tutmuştu. Olayda ABD’li heyeti taşıyan araçların camları kırılmıştı.
Bu arada, tarlalarına füze düşen köylüler Ahmet ile Yasin Çakar’la görüşen ABD heyeti, maddi zarar karşılığı biner dolar ödeme yapmıştı.

Şanlıurfa-İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 11:15:23
Güncelleme :28 Aralık 2004 Salı 13:04:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?