5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Abim şokta'

Şanlıurfa'da 1 yaşındaki bebeğe Devlet Hastanesi Kan Bankası'ndan alınan kanla HIV virüsü bulaşmasının ardından, merkeze kan veren şahsın ağabeyine ulaşıldı. Ağabey F.K., kardeşinin bunalım içerisinde olduğunu ve konuşmak istemediğini söyledi.


1996 yılında sezaryenle doğum sırasında Kızılay Kan Merkezi'nden alınan kanla HİV virüsü bulaşan ve AIDS'e yakalanarak 11 Aralık 2007 yılında hayatını kaybeden Siverekli Müzeyyen Işıkgöz'ün ardından 12 yıl sonra bu kez de 1 yaşındaki bebeğe verilen kanla HIV virüsü bulaştı. HİV virüslü kanı veren Şanlıurfalı S.K. ise, tedavi görmeye başladı. İHA muhabirinin telefonla ulaştığı S.K.'nin ağabeyi F.K., kardeşinin bunalım içerisinde olduğunu ve kimseyle görüşmek istemediğini söyledi.

Kardeşinin HİV virüsü taşıdığını belirten F.K., "Olayı duyduktan sonra kardeşim zaten şoka girdi. Kamera karşısına kesinlikle çıkmayız. Bizim üzüntümüz zaten yetiyor. Adımızın ortalıkta dolaşmasını istemiyoruz. Adımızın dışarı sızdırılmasına da anlam veremedik. Kardeşimin adını neden söylediler, anlam veremiyorum. Bu saatten sonra hiç kimseye konuşmak istemiyoruz" dedi.


Yaklaşık 2 yıl önce cinsel ilişkiye girdiği yabancı uyruklu bir kadından HİV virüsü kaptığı ileri sürülen S.K.'nın tedavisine başlandığı kaydedildi. Kendi işyerine de gitmeyen ve eve kapandığı öğrenilen S.K.'nın halen olayın şokunu yaşadığı belirtildi. Şanlıurfalılar ise, böyle bir olayı kabullenemediklerini söylediler.


Öte yandan, 1996 yılında sezaryenle doğum sırasında verilen kanla HİV virüsü bulaşması sonucu yakalandığı AIDS'ten ölen Müzeyyen Işıkgöz ile 22 Şubat 2000 tarihinde ölen bebeği Rukiye Işıkgöz adına açılan davada, olayın sorumlusu olarak görülen Sağlık Bakanlığı ve Kızılay 142 milyar 500 milyon maddi, 10 milyar da manevi tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Işıkgöz ailesinin avukatı Şehmus İnal, 12 yılda böyle bir olayın ikinci kez yaşanmasının skandal olduğunu söyledi. İnal, HİV virüsü olan kanın 1 yaşındaki çocuğa verilmesinin kabul edilmeyeceğini ve olaydan büyük üzüntü duyduğunu kaydetti. İnal, bu tür durumların mutlaka yargıya taşınması gerektiğini belirterek, hukuk mücadelesi yapılması gerektiğini söyledi.


Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de bin 67 AIDS vakası bulunuyor, ancak belirtileri yıllar sonra ortaya çıkan bu hastalığa yakalandığının farkında bile olmayanlar hesaba katıldığında rakam katlanarak büyüyor. 1985 yılından bu yana toplam 340 AIDS hastası, 727 taşıyıcı olmak üzere toplam bin 67 AIDS vakası saptandı.

..
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2008 Cumartesi 17:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?