5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Açıkta satılan dondurmalara dikkat!

Yaz aylarının vazgeçilmez tüketimleri arasında yerini alan dondurmanın, uygunsuz üretim yapılması durumunda bir çok hastalığa davetiye çıkardığı belirtildi.


Yaz sıcaklarının erken başlamasıyla vatandaşların serinlemek için dondurma satılan yerlere akın ettiğini söyleyen yetkililer, insan sağlığı için son derece yararlı bir gıda olan dondurmanın, üretiminden tüketimine kadar her aşamasında hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, özellikle sokak aralarında açıkta satılan dondurmaların, sağlık açısından çok ciddi tehlike oluşturduğunu ifade etti.


Vatandaşların üretim izni olmayan yerlerden dondurma almamalarını ve açıktan dondurma satın alırken, güvenilir yerlerden almaya özen göstermelerini isteyen Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, yaz sezonunda en önemli besin kaynaklarından biri olan dondurmanın, uygunsuz üretim ve satış nedeniyle birçok hastalığın kaynağı olabileceğine dikkat çekti. Kirli, yeterli soğutma tertibatına sahip olmayan, güneş ışığından ve tozdan korunmayan dolaplarda satışa sunulan dondurmaları tüketen kişilerde enfeksiyon riski artırdığını ifade eden yetkililer, "Dondurma, hijyenik koşullarda hazırlansa bile, külaha yerleştirilmesinde kullanılan kaşık, özel solüsyonun içinde tutulmadığı için mikro organizmaların yuvası haline gelir. Dondurma satışı yapan kişilerin de kişisel temizliklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Dondurma üretim ve satış yerlerinin denetimi 5179 sayılı gıda kanunu hükümleri doğrultusunda Tarım İl Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Sağlığa uygunsuz dondurma üretimi veya satışı yapan işletmeler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmakta ve ilgili işletmeler hakkında para cezası ile 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır" açıklamasında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 14:02:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?