7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Aile planlaması çalışmaları

Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü, aile planlaması hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşları www.urfasaglik.gov.tr internet sitesiyle bilgilendiriyor. 

Ana Çocuk ve Aile Planlaması Merkezi tarafından hazırlanan sitede, hanımlara 20 yaşından önce, 35 yaşından sonra, 2-3 yıldan kısa aralıklarla hamile kalmamaları uyarısında bulunuldu. Gebelikten korunmak için, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri, Doğumevleri, Sağlık Ocakları ve Sağlık Evlerine başvurulabileceği belirtilen sitedeki yazıda, aile planlamasının çocuk sayısını sınırlandırmak olmadığı vurgulandı. Hanımlara gebelikten korunma konusunda hap kullanmaları önerilirken, sitedeki haberde şu bilgilere yer verildi: 

"Hap her gün düzenli olarak aynı saatte alınmalıdır. İlk kontrol birinci ayın sonunda yapılmalıdır. Sürekli kullanımda 6-12 ayda bir kontrol yapılmalıdır. İlk defa hap kullanacak kişilerde doktor muayenesi şarttır. Hap bırakıldığında gebe kalınabilir. İyi huylu yumurtalık kisti ve meme hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Adetin ilk beş gününde kullanılmaya başlanabilir. 28 günlük paketlerde ise her gün bir tane alınıp bir hafta ara verilerek yeni pakete başlanır. İlk aylarda bulantı, kilo artışı, adet kanamasında azalma görülebilir. Bu yan etkiler geçicidir. Yan etkilerin şiddetli olması halinde hemen doktora müracaat edilmelidir. Yaşı 35 üstü olup günde 20'den fazla içenler kalp damar hastalığı, migren ve karaciğer hastalıkları, gebe ya da gebelik kuşkusu olanlar için uygun değildir."
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 15:40:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?