5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Akçakale'de eğitim semineri

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi Süleymanşah İlköğretim Okulu rehberlik ve psikoloji öğretmenleri, öğrenci velilerine yönelik, "Her aile bir okul, her anne-baba bir öğretmendir" konulu seminer düzenledi.

Seminer, İlçe Halk Kütüphanesi konferans salonunda yapıldı. Seminere öğrenci velilerinin yoğun bir şekilde katılım gösterdiği görüldü. Öğrenci velilerine yönelik sınıf öğretmenlerinden Burcu Sarıbacak, gelişim dönemleri adlı seminer verdi. Seminerde gelişim dönemleri ile ilgili Sarıbacak, "Gelişim dönemleri yaş gruplarının ortak özelliklerine göre 8 grupta toplanmasıdır. Bu dönemleri 8 basamaklı bir merdivene benzetebiliriz. Nasıl ki, birinci basamağa basmadan 2.basamağa geçemezsek bu gelişim dönemlerinde de bir önceki dönemin sağlıklı olarak atlatılamaması, bireyin hayatının geri kalanında sorunlar yaşamasına sebep olur. Yani her dönemin kazanılması gereken özellikleri vardır. Başlamadan önce belirtmek isterim ki, toplumumuzda gelişim kavramı tek yönüyle düşünülmektedir. Çocukların boyunun ve kilosunun düzenli olarak artması, çocuğun sağlıklı gelişmesi olarak görülmekte. Oysaki. Çocuğun duygusal ve sosyal olarak ta gelişiminin göz önüne alınması gerekir. Nasıl ki, yemek yaparken bütün malzemeleri tencereye koyup yemeğin kendi kendine olmasını beklemiyorsak, annemizin yaptığı gibi yemeğin lezzetli olması için emeğimizi sevgimizi katıyorsak; çocuklarımızın da iyi insanlar olduğunu görmek için malzemeleri sırayla koyarak sabırla beklemeliyiz. Bunun yanında emeğimizi ve sevgimizi onlardan esirgememeliyiz. Bu tür konularda rahat davranmak ve göz yummak gerekir" dedi.

Seminerde ikinci konuşmacı olan Rehberlik ve psikoloji öğretmeni Esin Özküçük ise, veli ve öğretmen iletişimi üzerinde durdu. Özküçük, "Öncelikle her aile bir okul her anne baba bir öğretmendir diyerek başlamak istiyorum. Eğitim ailede başlar 6 yaşına kadar çocuğun ilk öğretmenleri anne babaları aileleri ve çevreleridir. Peki, çocuğumuza sevgimizi nasıl ifade ediyoruz. Anneler, yemeğini veriyorum, dişimi tırnağıma takıyorum, yemedim yedirdim, giymedim giydirdim ya da babalar? herkes çocuğuna 10 liralık gömlek alırken, ben şu kadarlık alıyorum gibi tepkiler gösteriyor. Peki, çocuğunuza olan sevginizi bu şekilde yeterince ifade edebiliyor musunuz? Günümüzde pek çok çocuk ailesi tarafından gerçekten sevildiğini hissedememektedir. Çocuklarımıza başarılı olursan, okumayı sökersen, misafirlikte uslu durursan, karnen iyi olursa seni severim. Yoksa cezalandıracağımızı küseceğimizi, gideceğimizi ve hatta bazılarımız öleceğimizi söylüyoruz. Bu çok yanlış ve tehlikeli bir yöntemdir. Araştırmalara göre bir gün gerçekten başımıza bir şey geldiğinde çocuk bunun sorumlusunun kendisi olduğunu düşündüklerini gösteriyor. Ve böyle durumlarda psikolojileri ciddi anlamda zarar görüyor. Lütfen çocuklarımıza koşulsuz sevgimizi hissettirelim. Sevgi gösterirsek şımarırlar hocam diyenlerimiz var. Ama nasıl ki susuz bir ağaç sağlıklı büyümezse, sevgisiz çocukta sağlıklı büyümez. Sağlıklı sevmeyi de öğrenemez. Çocuk ailede nasıl büyümüşse okulda da öyle davranır. Arkadaş ve öğretmenlerinden, anne-babasından tepki bekler. Güçlü bir veli ve öğretmen ilişkisi öğrencide ciddi düzelmeler gerçekleştirir" diye konuştu.

Seminer bitiminde öğrencilerin hazırladıkları folklor ekibi gösterisi ve tiyatro gösterimi yapıldı. Öğrenciler velilerden beğeni toplayarak alkışlandı. Seminere katılan öğrenci velileri, bu tür seminerlerin çok faydalı ve eğitici olduğunu ifade ederek tekrarının olmasını dile getirdiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 17:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?