5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Akçakale'de tarla günü

GAP Toprak Su ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde tarla günü düzenledi.

Tarla gününde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Koordinasyonluğu'nda GAP Tarım Su ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ıslah edilen "inan 3363" isimli biber çeşidi incelendi. Tarla gününe, kurum müdürü Hüseyin Arslan, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çullu, Alata Bahçe Kültür Araştırma Enstitüsü Müdürü Şekip Keser, tarım ilçe müdürleri, Tarım İl Müdürlüğü'nden teknik elemanlar, ilçelerin teknik elamanları, çiftçiler ve bir kısım hal pazarı esnafı katıldı. Tarla gününde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi yüksek sıcaklığına uyumlu biber toleransı üzerinde durularak, GAP Tarım Su ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ıslah edilen "inan 3363" isimli biber çeşidi incelendi.

Biber ıslah çalışması ile ilgili bilgi veren Bitkisel Araştırmalar Bölüm Başkanı Ziraat Mühendisi Ufuk Rastgeldi, "Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini kısmen az yaşamak için yüksek sıcaklara toleranslı çeşit geliştirme önem kazanmıştır. Bu amaçla kurumumuz tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen biber popülasyonu içerisinden yüksek sıcaklara toleranslı genotipler selekte edilerek ıslah çalışmaları başlatılmış yüksek sıcaklara toleranslı verimli çeşitler yanında stres şartına dayanıklı genotiplerin seçilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortaklaşa yürütülen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne uygun yüksek sıcaklara toleranslı biber (capsicum anum) genotiplerinin seçimi projesine 2003 yılında başlanılmış bu yıl sonuçlandırma aşamasına gelmiştir. Bu çalışma sonucunda yüksek sıcaklıklara dayanıklı, verim ve kalitesi yüksek hatlar tespit edildi Önümüzdeki yıllarda tohum üretimleri yapılarak üreticilerimizin hizmetine sunulacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 12:13:26
Güncelleme :27 Ağustos 2008 Çarşamba 12:13:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?