5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Akçakale'de yağmurla sulama devri

Şanlıurfa’nın Akçakale Ovası’nda GAP Projesi’nin hayata geçirilmesi ile birlikte, daha önceleri bilinçsiz sulama yüzünden arazilerinin bir çoğunu kaybeden çiftçiler, yağmurlama sistemine geçiyor.


Bilinçsiz sulama yüzünden Harran ve Akçakale ovasında binlerce hektar arazinin tuzlanarak elden çıkmasının ardından, şimdileri çiftçiler bilinçlenerek arazilerini yağmurlama sistemiyle suluyor. Yanlış sulama tekniğinin faturasını ağır ödeyen bölge çiftçisi, bundan böyle bilinçli sulamaya geçeceğini işaret ederek yağmurlama sistemine geçtiklerini belirttiler. Bölge çiftçisi, bundan böyle çoraklaşmayı önlemek ve toprak erozyonu önlemek için daha dikkatli sulama yapacaklarını ifade ettiler. Yetkililerin çiftçilere yönelik sık sık, bilinçsiz sulamanın toprağı çoraklaştırdığı, taban suyunu yükselttiğini ve toprak erozyonunu tetiklediğini ifade etmeleri üzerine, bölge çiftçisi de bilinçli ve faydalı teknikleri kullanmaya başladı.

Pamuk sulama sisteminde yağmurlamanın en iyi sulama tekniği olduğunu söyleyen Akçakale ilçesine bağlı Seyran Tepe Köyü çiftçilerinden Sagir Argiş, bundan böyle sulamalarını yağmurlama sistemi ile yapacağını ifade etti. Argiş, "Yıllardır tarlalarımızı salma dediğimiz teknikle suluyorduk. Ancak salma sulamanın iyi bir yöntem olmadığını yıllar sonra öğrendik. Çünkü salma sulama tekniği ile atığımız gübre de tarlalarımızı terk ediyordu. Ayrıca su, tarlamızın en verimli yüzünü sıyırarak tahliyelere boşaltıyor ve tarlalarımızda erozyon gerçekleşiyordu. Bundan böyle sulama sistemi olarak yağmurlamayı tercih edeceğiz. Çünkü su fıskiyelerden yağmurlama tekniği ile ulaşıyor ve tarla suyu yavaş yavaş sindirerek alıyor. Yağmurlama tekniği ile suladığımızda gübre tarlada kalıyor ve erozyon gerçekleşmiyor. Zaten yağmurlama tekniği ovada yerleşmeye başladı. Boruların beş saatte bir yerini değiştirerek sulamaya devam ediyoruz. Kurulumu pratik ve kolay. Artık kürek derdinden kurtulduk" dedi. 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2008 Perşembe 11:30:14
Güncelleme :3 Temmuz 2008 Perşembe 11:45:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?