2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

Amaç türban YÖK bahane!..

Harran Üniversitesi mezunu ve Mazlum-Der üyesi bir grup türbanlı genç kız, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Yenişehir kampüsü önünde YÖK’ü protesto ederek diplomalarını yaktı.
Mazlum-Der Şanlıurfa Şube Başkanı Vezihe Buluş ve bir grup üniversite mezunu genç kız YÖK’ü protesto etmek amacıyla, YÖK’ün kuruluş yıl dönümünde diplomalarını Harran Üniversitesi Rektörlüğü’ne iade etmek için üniversite kapısında toplandı.

Burada bir açıklama yapan Mazlum-Der Şanlıurfa Şube Başkanı Vezihe Buluş, YÖK’ün 12 Eylül askeri darbesinin üniversitelere mirası olduğunu belirterek, "12 Eylül darbeci generallerinden oluşan askeri konseyin, danışma meclisini devre dışı bırakarak 6 Kasım 1981’de 2457 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun çıkarmasının ardından YÖK, yine askeri konseyin emriyle bir grup akademisyene kurdurulmuştur. Yasayla YÖK’e tanınan geniş yetkilerle yetinilmeyerek, YÖK ilkeleri 1982 Anayasası’nın 130, 131 ve 132. maddelerine konulmak suretiyle YÖK’e anayasal kanun olma vasfı kazandırılmıştır. YÖK, devletin merkeziyetçi, tek tipleştirici ve baskıcı karakterinin yükseköğretim kurumlarına yansıtılmasının aracı kanunu olmuştur.

12 Eylül sonrasında binlerce akademisyen ve öğrencinin üniversiteleri ile ilişkisini kesen YÖK, 28 Şubat 1997’de başlatılan darbe süreci ile hukuk dışı uygulamalarını daha da yoğunlaştırdı" dedi.

Basın açıklamasından sonra yapan bir grup öğrenci YÖK’ü protesto etmek amacıyla, diplomalarını Harran Üniversitesi Rektörlüğü’ne iade etmek için üniversite kapısından içeri girmek istedi. Görevliler tarafından engellenen mezun öğrenciler daha sonra diplomalarını üniversite kapısı önünde yaktılar. Mazlum-Der Şanlıurfa Şube Başkanı Vezihe Buluş, ise Harran Üniversitesi’nin vermiş olduğu idari personel kimliğini yaktı. Öğrenciler, "YÖK kışlaya, özgürlük üniversiteye", "Cunta yönetimi istemiyoruz", "Eğitim hakkımızı istiyoruz" şeklinde sloganlar attı, ellerinde pankartlar taşıdı. Mezun öğrenciler ellerindeki pankartları üniversite duvarına koyarak olaysız bir şekilde dağıldı.

şanlıurfa
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2004 Cuma 13:55:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?