5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Anız uyarılarını dikkate alan yok

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü'nün bütün uyarılarına rağmen bölgede birçok çiftçinin anız yakmaya devam ettiği bildirildi.

Anız yakmanın toprağa büyük zarar verdiğini söyleyen Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, "Anız yakılması toprağı işlemeyi kolaylaştırır. Ancak topraklarda telafisi mümkün olmayan büyük zararlara yol açar" dedi.

Yetkililer, anız yakılmasıyla birlikte birçok organik maddenin de yok edildiğini belirterek, "Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Topraktaki organik madde oranı azalarak toprak-su geçirgenliği artmakta, su ve rüzgar erozyonu ile çok önemli kayıplar meydana gelmektedir. Anız yakılarak hem toprak fakirleştirilir hem de yüzey akışları ile toprak kayıplarının artmasına neden olur" diye konuştular.

Şanlıurfa Çevre Müdürlüğü yetkilileri ise anız yakmanın çevre kirliliğine de sebep olduğunu söyledi. Yetkililer, Valiliğin anız yakmayı yasaklamasına ve büyük cezalar verileceğini açıklamasına rağmen hala anız yakmaya devam edildiğini açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 10:10:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?