5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Argıl'da tarım arazilerine koruma

Türkiye'de verimli tarım arazilerinin sanayileşme ve konut ihtiyacının giderilmesi gibi nedenlerle her geçen yıl daraldığı, son yarım asırlık süreçte yaklaşık 18 milyon dekar arazinin bilinçsiz yapılaşmadan dolayı kaybedildiği bildirildi.

Şanlıurfa'nın tarihi dokuya sahip ilçesi Harran, bilinçsiz ve kaçak yapılaşmadan dolayı betonlaşırken, Halfeti ilçesine bağlı Argıl Beldesinde örnek bir uygulama başlatarak, tarım arazilerini koruma altına aldı. Beldenin yeni imar planını için 2. sınıf arazisi seçen Belediye Başkanı Hüseyin Şimşek, bundan böyle tarım arazisine imar izni vermeyeceklerini söyledi.

Verimli tarım arazileri üzerindeki yapılaşmayı durdurarak, verimli tarım arazilerini koruma altına alan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Argıl Belde Belediye Başkanı Hüseyin Şimşek, beldenin yeni imar planını 2. sınıf arazisi olan 2 kilometre uzağında bulunan hazine arazisine ait dağ eteğini seçti. Yıllardır yapılan yanlışın önüne geçerek örnek belediye anlayışını geliştiren Şimşek, "Argıl beldesi 3 bin 200 nüfusa sahip. Argıl fıstıkçılık yaparak geçimini sağlayan bir beldedir. Beldenin imar planı 1992 yılında çizilmiş.

Eski imar planına göre, tarım arazilerimiz hızla betonlaştı. Yeni yaptığımız imar planında ekilebilen alanları imar planına almadık. Yeni imar planımızı ekilemeyen 2. sınıf taşlık ve dağlık alan olan Halfeti ilçemizle Beldemiz arasında bulunan hazine arazisini seçtik. İller bankasına müracaatımızı yaparak, önce Halfeti ile beldemiz arasındaki yolun asfaltlama çalışmalarını başlattık. Bundan sonra gelişme alanımız yeni Halfeti ile beldemiz arası olacak.

Yeni Halfeti ilçesine 5 kilometre olan Argıl belediyesi yeni imar planını ile daha hızlı gelişecektir.Vatandaşın kendi arazisine ev yapmasına izin vermeyeceğiz. Ekili alanlarımızı koruma altına alacağız. Böylece 2.sınıf arazileri de değerlendirmiş olacağız" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 18:26:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?