5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Aşil'in heykeli bulundu

Yunan mitolojisinin önemli kahramanlarından, ölümlü Peleus ile Tanrıça Thetis'in oğlu yarı tanrı Aşil'in heykeli, Şanlıurfa'daki kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarıldı.

Truva Savaşları'nın baş komutanı Aşil'in heykeli, Şanlıurfa merkezde yapılan ve daha önce Amazon Kraliçesi'nin de mozaiklerinin bulunduğu Haleplibahçe'deki kazı alanında bulundu. Bu yılın çalışmalarına önceki hafta başlayan arkeologlar tarafından yapılan çalışmalarla bugüne kadar 11 mozaik gün yüzüne çıkarıldı.

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, İHA'ya yaptığı açıklamada, Yunan mitolojisinin önemli kahramanlarından biri olan Aşil'in heykelinin bulunduğunu kaydederek, "Urfa'yı tarihte değil de tarihi Urfa'da aramakta fayda var. Mozaiklerin Amazon kraliçelerinin Grekçe isimleri ile yer aldığı ilk örneği Haleplibahçe'de çıktı. Şu anda 11 tane mozaik var. Geçen hafta itibarıyla kazılar tekrar başladı. Truva Savaşları'nın baş komutanı Aşil'i de bulduk. Şu anda Urfa kamuoyuna bunu çok yansıtmadık. Çok değişik buluntular var" dedi.

Şanlıurfa'nın dünyadaki dördüncü büyük inanç merkezi olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Doğu'da Mekke, Medine ve Kudüs'ü sayarsak Şanlıurfa'yı da dördüncü inanç merkezi olarak görebiliriz. Bugün insanoğlunun ilk tapınağı Malta Adası'nda bulunuyor. Mısır'da 4-5 bin yıl öncesine at tapınaklar var. Göbeklitepe tapınakları çıktığı zaman 10 bin 500 yıllık olduğu anlaşıldı. Arkeoloji tarihi yeniden yazılmaya başlandı" diye konuştu.

Truva'ya karşı girilecek savaşın zafer ya da yenilgiyle sonuçlanmasını belirleyecek anahtar kişi olan ve yaşayan en büyük savaşçı olduğuna inanılan Aşil'in annesi Thetis, bir tanrıçadır ve Aşil onun ölümsüzlük gücüne sahiptir. Ama aslında o da bir insandır ve tüm ölümlüler gibi ölümsüzlüğü elde etmesinin tek yolu adını tarihe yazdırmaktır.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 15:30:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?