4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Aşırı et tüketiminden kaçının

KURBAN BAYRAMINRDA AŞIRI ET TÜKETİMİNE DİKKAT

Şanlıurfa Özel Edessa Tıp Merkezi Uzman Doktor ve İç Hastalıkları Uzmanı Müslüm Sunay Kurban Bayramı'nda, aşırı et tüketiminden kaçınılmasını önerdi.

Uzman Doktor ve İç Hastalıkları Uzmanı Müslüm Sunay, bayram sürecinde şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin beslenmelerine özellikle özen göstermesi ve et ürünlerinde aşırı yağlı etler yerine az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Kurban eti tüketilirken etin niteliği yanında nasıl pişirileceği, ne kadar ve hangi besinlerle birlikte tüketilmesi gibi ayrıntılara da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sunay,

şöyle devam etti:

"Bu önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp, sağlıklı beslenmenin temel ilkelerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmeli. Bu bakımdan kurban etinin ne miktarda, nasıl ve ne ile birlikte tüketileceğini bilmek, sağlıklı saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerini uygulamak hastalıklı insanlar kadar, sağlıklı bireyler için de önemlidir. Kurban etinin sebze ile birlikte tüketilmesi ette bulunan demirin emilimini artırır. Böylelikle etin biyo

yararlılığı artmaktadır. Pişirme esnasında soğan, sarımsak, yeşil ve kırmızı biber, domates ve benzeri sebzelerle birlikte zenginleştirmek hem etin tadını artırır hem de etin kan kolesterolünü yükseltme etkisini en aza indirmektedir''.

Pişirme yöntemlerinin de kanser oluşumunu tetikleyen nedenlerden biri olduğuna dikkat çeken, Müslüm Sunay, "Özellikle ateşe yakın olarak pişirilen etler, daha çok kansere neden olur. Etler ateşten en az 15 santimetre uzaktan pişirilmelidir. Eti pişirirken daha çok haşlama, ızgara ve buğulama yöntemi tercih edilmesi sağlık açısından daha yararlı olur" dedi.

KURBAN BAYRAMINRDA AŞIRI ET TÜKETİMİNE DİKKAT
İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2010 Pazartesi 14:53:02
Güncelleme :15 Kasım 2010 Pazartesi 21:15:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?