5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Atatürk Barajı'na ziyaretçi akını

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) temelini oluşturan Atatürk Barajı, Şanlıurfa'yı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu.

Gövde dolgusu bakımından dünya sıralamasında 6. olan Atatürk Barajı'nı yılda ortalama 50 bin yerli ve yabancı turist geziyor. Baraja yakın bulunan seyir tepesine çıkan ziyaretçiler buradan hem barajı izliyor hem de fotoğraf çekiyor. GAP'ın kaya dolgu barajlarından olan Atatürk Barajı, Bozova ilçesi yakınlarında Fırat Nehri üzerinde kuruldu.

Atatürk Barajı yükseklik bakımından dünyada 13., göl hacmi bakımı ve elektrik üretimi bakımından 20., görev dolgusu bakımından 6. sırada yer alıyor. Baraj gölünde biriken suyun hacmi 48.5 milyar metreküp. Her bir yarıçapları 7.62 metre ve uzunlukları 26.4 kilometre olan sulama tünelleri ise dünyanın en uzun sulama tünelleri olma özelliği taşıyor.

Atatürk Barajı'na giriş ve çıkışların zaman zaman kapatıldığını belirten vatandaşlar ise, "Atatürk Barajı dünyanın 8. harikası gibi. Ama çok zaman ziyaretçiye güvenlik gerekçesi ile kapatıyorlar. Kapatılmamış olsa her yıl ziyaretçi sayısı daha da artar" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 10:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?