5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Atlı market köy yollarında

Şanlıurfa'da köylüler, alışverişlerini ayaklarına kadar gelen atlı çerçilerden yapıyor. Köylülerin "atlı market" olarak adlandırdığı çerçi Eyüp Birgün, buğday, arpa, mercimek ve para karşılığında deterjan, çamaşır suyu ve çeşitli malzemeler satıyor.

Geçimini çerçilik yaparak sağlayan Eyüp Birgün, köy köy dolaşarak eşya sattığını belirtti. Babadan kalma işi sürdürdüğünü ve kentlerdeki market ve bakkallarda satılan birçok ürünü köylünün ayağına götürdüğünü söyleyen Birgün, "Yaşım 63 oldu. Başka bir gelirim yok. 12 yıldır geçimimi bu işten sağlıyorum. Plastik ve buna benzer eşyalar satıyorum. Tek isteğim, Belediye Başkanı'nın at arabam için izin vermesi. İzin verip beni serbest bırakırsa memnun olurum. Sattığım eşyalar karşısında hurdalık alıyorum.

Naylon tabak, çanak verip köylüde hurdalık ne varsa onu alıyoruz. Pamuk, arpa, buğday, mercimek ve yumurta gibi ürünlerle değiştiriyoruz. Buğdayı fazla almıyorum, yerim yoktur. Ben onlara yeni mallar veriyorum onlar da bana eskilerini veriyorlar. Her gün ortalama 2-3 köy gezerim. Yaşım fazla olduğu için yoruluyorum. Ekonomik sorun en çok hurda mallarını etkiledi. Günde 15-20 TL kazanıyorum. Ben ve eşim tek kaldık. Diğer çocuklarım evlendi. Kazandığım para bana yetiyor. Bu yaştan sonra ağır işte çalışamam.

Şehirde 20 yıl kazma-kürekte çalıştım. 12 yıldır da bu işi yapıyorum" dedi.
Her gün "atlı marketi" ile 2-3 köye giden Birgün, zaman zaman, susuz kalan atına su getiren çocuklara da 2 adet sakız verdiğini söyledi. Ata su veren çocuklar da aldıkları sakızlarla mutlu bir şekilde evlerinin yolunu tutuyorlar.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 15:12:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?