5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Ay çiçeği hasadı başladı

Akçakale ve Harran ovasında ay çiçeği hasadına başlandı.

Ay çiçeği hasadının pamuk ve mısıra nazaran daha karlı olduğunu söyleyen çiftçiler, ay çiçeğinin bölge çiftçisi tarafından ikinci ürün olarak denenmesi gerektiğini söylediler.

Bir dönüm ay çiçeğinin 300 ile 350 kilogram ay çiçeği çekirdeği verdiğini belirten çiftçiler, pamuğa nazaran daha karlı bir ürün olduğunu ifade ettiler.

Buğdaydan sonra ikinci ürün olarak Ay çiçeği ekiminin çok karlı bir iş olduğunu ve bölge çiftçisinin ay çiçeği ekimine yönelmesi gerektiğini ifade eden İkizce köyü çiftçilerinden Ethem Kuş, çiftçilerin buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ay çiçeğine yönelmesini istedi. Kuş, "Geçen yıl buğdaydan sonra ikinci ürün olarak deneme amaçlı 400 dönüm ay çiçeği ektik ve olumlu sonuç aldık. Bu yıl Fevzettin Kaymaz ve Memduh Eryılmaz ortaklığında 2 bin 800 dönüm ay çiçeği ekildi. Üç gündür ay çiçeği biçimi yapmaktayız. Şu ana kadar biçim sonuçlarına baktığımızda bir dönüme 300 kilodan sonuç almaktayız. Bu da bizim için fevkalade bir sonuçtur. Ay çiçeği ekimi çok su istemediği için tarlalarda tuzlanmada olmuyor. Ay çiçeği hep toprak hem su dostu. Çiftçiyi kalkındıran bir üründür. Ay çiçeği satım ve pazarlamada en ufak bir sıkıntı yaşamamaktayız. Ürünümüz daha tarlada ikin taliplisi oldu. Yağlı bir bitki olduğu için pazarı hazırdır. Akçakale ve Harran çiftçisinin mutlaka ay çiçeğine yönelmelidir. Çiftçilerimize ay çiçeği ekimini tavsiye ediyorum. Ay çiçeği biçimi bitikten sonra akasından buğday ekeceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 12:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?