5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Az suyla pamuk yetiştirdiler

Şanlıurfa'nın verimli ovalarından Harran Ovası'nda en az suyla pamuk yetiştirilme tekniği yavaş yavaş yaygınlaşıyor.

Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü tarafından yaklaşık 4 yıl önce yapılan en az suyla pamuk yetiştirme denemeleri, olumlu sonuç vermeye başlamasının ardından, çiftçiler de az suyla pamuk yetiştirmeye başladı.

Şanlıurfa Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Koruklu Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda 4 yıl önce başlatılan en az suyla pamuk üretme denemeleri olumlu sonuç vermeye başlayınca, bu teknikler çiftçilere de anlatıldı. Yetkililer, 2003-2004 tarihleri arasında Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda deneme ekimlerinin sürdürüldüğünü söyledi. Yetkililer, araştırmayla normal ve kısıntılı koşullarda ovada yaygın olarak ekimi yapılan pamuk çeşitlerinin su stresine dayanıklı çeşitlerin performansları ve su kısıntısının verim ve kalite üzerindeki etkisinin belirlendiğini kaydettiler.

Araştırma Enstitüsü yetkilileri, geçmiş yıllarda 70 dekar araziye pamuk ekimi yapıldığını ve dönümde 500 kilonun üzerinde pamuk elde edildiğini belirterek, "Su stresine karşı pamuk ekimi yaptık. Ekilen pamuklar kurağa dayanıklıdır. Bu projeyi 3 yıldır deniyorduk. Bölgede çiftçiler 10-12 sulama yaparak pamuk ürünü elde etmektedir. Biz bunu en aza indirmek için 4-6 ve 8 sulama ile pamuk elde etmeyi hedefledik ve başarılı olduk. Yapılan ilk denemelerde beklenilen sonucu elde ettik. En az su kullanılan pamuğu belirledik. Bunlar ston 453 ve carmendir. Sulama miktarı azaldıkça lif kalınlaşmıştır. Kısıtlı sulamadan lif inceliği olumsuz, uzunluk olumlu etkilenmiştir. Susuz yetiştirilen pamuk çiftçilere anlatılıyor. Önemli olan toprak ve su iklimi şartlarına göre pamuk üretmektir" dedi.

Yetkililer, pamuk ekiminden 40-45 gün sonra su verilmesi pamuğu daha da kaliteli bir ürün elde edildiğini vurgulayarak, "Pamuk kozası açıldığında su verilmesi tamamen kesilmelidir. Harranlı çiftçiler pamuk ekimi boyunca 10-12 su vermektedir. Bunun sebebi de bilinçsizlikten kaynaklanmakta. Çünkü toprak sahibi kendisi olmadığı için işçi olarak çalışanlar pamuğa bol bol su veriyor. Bunun sebebi ise pamuğun daha ağır gelmesini sağlamak istenmesi. Bu da pamuğun randımanını düşürüyor ve kalitesiz yapıyor. Çiftçi kendi toprağını kendisi sürmeli, kendisi ekmeli ve kendisi sulamalıdır. Şunu hiç bir zaman unutmayalım fazla su fazla ürün elde etmek değildir" şeklinde konuştu.

Bu arada, Harranlı çiftçiler ise eskisine göre daha çok bilgilendiklerini belirterek, geçen yıl 7-8 kez su verdiklerini ve bunun karşılığında iyi ürün aldıklarını söylediler.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 10:44:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?