5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Babacan'dan toplantı notları

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında Şanlıurfa'da gerçekleştirilen 17. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan basın mensuplarının karşısına geçerek, soruları cevaplandırdı.

Dedeman Otel'de basına kapalı olarak yaklaşık 10 saat süren toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra, Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz, Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Zafer Hisarcıklıoğlu katıldı. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Babacan, toplantının verimli geçtiğini dile getirdi. Sorunları aile ortamında değerlendirdiklerini kaydeden Babacan,"10 saati aşkın bir süredir toplantıdaydık. Bu toplantıya Adıyaman, Batman, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır gibi 9 ilimiz katıldı. Verimli bir toplantı oldu. Aile ortamında konuları değerlendirdik. Görüşlerimizi paylaştık. Format olarak katılımcıların temsil kabiliyetini düşündüğümüzde bu toplantı belki de bir ilktir. Katılımcıları uzun uzun dinledik. Bütün temsilciler kendi alanlarındaki sorunları anlattı.

Toplantının sonunda bakan arkadaşlarımız sorulara cevap verdiler. Toplantıda konuşulan konuları biz kaydettik. Ankara'ya döndüğümüzde bakan arkadaşlarımızla birlikte toplantının değerlendirmesini yapacağız. Burada konuşulanların burada kalmaması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu toplantıda açıkça görüldü ki kamunun sorunları tek başına çözmesi çok gerçekçi değil. Geniş mutabakat zemini yakaladıktan sonra karar almamız büyük önem taşıyor. Bugün GAP projesi önemli bir konumuzdu. Kalkınma
ajansları da yeni bir gündem maddemizdi. Yeni teşvik sistemini ele aldık. Komşu ülkelerle yapılan ticaretler vurgulandı. Ulaştırma konuları ele alındı. KOSGEB ile ilgili konular gündeme geldi. Maliye Bakanlığımızı ilgilendiren konular vardı, bunlar tartışıldı. Turizm önemli bir gündem maddesiydi" dedi.

Türkiye'nin örnek alınan bir ülke olduğunu vurgulayan Babacan, genel ihracatlarda geçen yıla oranla yavaşlama olmasına rağmen Güneydoğu Anadolu bölgesinde küçük artışlar yaşandığını söyledi. İstihdamın çok temel bir konu olduğuna değinen Babacan, istihdamın bütün ekonomi konularının odağında yer aldığını ifade ederek, istihdam konusunun katılımcılar tarafından pek ele alınmadığını açıkladı.

Türkiye'nin birçok bölgesinde hizmetler sektöründe istihdam sağlandığını kaydeden Babacan, istihdam konusunun bölgenin kaderine büyük değişiklikler getireceğine dikkat çekti. Babacan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Konumuz ekonomi de olsa demokratik açılım konusu katılımcılar tarafından dile getirildi. Hükümetimizin bu konuda yapmış olduğu çalışmalara destekler verildi. Söz alan herkes bu çalışmalardan çok olumlu şekilde bahsetti. Güçlü desteklerin olduğunu gördük. Ekonomik kalkınma için önemli kalkınmalar var.

Genel anlamda sosyal bir huzur ortamı, bir kardeşlik atmosferi sağlandığında bu bölgenin ekonomi potansiyeli çok büyük. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde artış Türkiye'yi olumlu etkileyecektir. Biz de hükümet olarak elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. TBMM bu konuda en nihai kararı verecektir."

Yatırım teşvik programlarına ve Can Suyu kredisine açıklık getiren Babacan, "Yatırım teşvik programımız yeni yatırımlar ve mevcut yatırımların genişletilmesi için geçerli. 2010 yılı sonuna kadar bu yatırımlara başlanması gerekiyor. Yatırımlara teşvik uygulanması için illa bir kazmanın temele vurulması gerekiyor. Kağıt üzerindeki yatırımlarla değil, somut çalışmaları görmemiz lazım.

Enerji fiyatlarını düşük tutmaya çalışsak da elektrik konusunda sorunlar var. Bunun farkındayız. Elektrik kitlelerini de zarara uğratmamak için çalışıyoruz. Bu konuya dikkat ediyoruz. Bütün KOBİ desteklerimizi inceliyoruz. Bunun için çalışma başlattık. Bir dönem uygulanan sıfır faiz vardı. Sıfır faiz dediğimizde çok talep oluyor. Bu da sıkıntılara sebep oluyor. Artık sıfır faiz olmaz ama düşük faizli kredi sağlanması için çalışmalar var" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 13:35:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?