7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Babadan oğula geçen saat nobeti

Şanlıurfalı Mehmet Fehmi Özer, babasından devraldığı Ulu Camii bahçesinde bulunan tarihi kuledeki saatin bakımını aralıksız sürdürüyor. 

Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda Almanlar tarafından dönemin Urfa Belediye Başkanı Ömer Alay Bey'e hediye olarak getirilen el kurmalı saat, Ulu Camii bahçesinde bulunan tarihi kuleye kuruldu. Kuledeki saatin bakımıyla saat tamiri ustası Yusuf Özer üstlendi. 22 yıl boyunca kuledeki saatin bakım ve tamiriyle uğraşan Yusuf Özer, yaşlanınca görevini oğlu Mehmet Fehmi Özer'e devretti. Her gün 135 merdiven basamağı çıkarak el yapımı kurmalı saatin dişlilerini yağlayıp bakım ve onarımını yapan Mehmet Fehmi Özer, tarihe sahip çıkmanın mutluluğunu yaşıyor. Tarihi kule ve saate bakım işini kendi oğluna bırakmayı amaçladığını belirten Mehmet Fehmi Özer, "Bu saat adeta bizim ailemizin bir parçası haline geldi. Yıllardır bu saatin bakım ve onarım işini babam yaptı. Şimdi ben yapıyorum. Şimdiye kadar hiçbir dakika şaşmadı. Kurulması zor olan bu saati görmek için hergün onlarca yerli yabancı turist geliyor. Ben bundan dolayı çok mutlu oluyorum" diye konuştu. 

Milattan sonra 475 yıllarında Şanlıurfa'da inşa edilen Hristiyan kilisesinin yerine 1170-1175 yıllarında Nurettin Zengi zamanında Ulu Camiin inşa edildi. Kilise döneminde yaptırılan sekizgen gövdeli çan kulesi günümüzde minare ve saat kulesi olarak kullanılıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2006 Çarşamba 11:29:27
Güncelleme :5 Temmuz 2006 Çarşamba 11:56:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?