7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Bakan Akdağ Şanlıurfa'da

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Güneydoğu gezisinin son durağı Şanlıurfa'daki incelemelerine, Valilik ve Belediye Başkanlığı'nı ziyaretle başladı. 

Sabah saatlerinde Vali Yusuf Yavaşcan'ı makamında ziyaret eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şehrin sağlık problemleriyle ilgili brifing aldı. AK Parti Milletvekilleri Müfit Yetkin ve Mahmut Kaplan'ın da katıldığı ziyaret sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, kızamık vakalarını ülkenin problemi olmaktan çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Bir nörolojik hastalık olan ve beyni tıkayan SSPE'yi tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını ifade eden Akdağ, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin son 10 yılda yaptığı çalışmalarda, bin 139 vaka tespit edildiğini, şu anda bunlardan 500'e yakınının hayatta olduğunu ifade etti. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan, ilacın ithal izni alınana kadar, bütün hastalara ücretsiz dağıtılacağını belirten Bakan Akdağ, bu konuda valiliklere gerekli talimatları verdiklerini kaydederek, sosyal güvencesi olan veya olmayan tüm hastalara her türlü yardımın yapılacağını aktardı. SSPE hastası olan ailelerin valiliklere veya ilgili kaymakamlıklara başvurmaları konusunda uyarılarda bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Hastalığın kesin çözümü, dünyada bulunmuş değil, Türkiye'de bilim adamları bu konu üzerinde çalışmalar yapıyor. Sağlık Bakanlığı olarak da tıp bu hastalığın tedavisini ne kadar keşfetmişse ancak o kadar yardımcı olabiliyoruz. Ailelerin bunu bilmelerini istiyorum" şeklinde bilgi verdi. 

SSPE hastalığının kendi dönemlerinde ortaya çıkmadığını geçmiş dönemlerde tek doz aşı yapılması nedeniyle ortaya çıktığını vurgulayan Akdağ, aşılama konusunda ailelerin daha duyarlı olmaları istendi. Bazı ailelerin, bu konularda yanlış düşünceler olduğunu aktaran Akdağ, "Eğer aşılama yarına kalırsa, SSPE'ye yakalanma oranı o kadar artar" dedi. 

Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında 30'a yakın kenti dolaştıklarını ve son olarak Şanlıurfa'ya geldiklerini aktaran Akdağ, bugün buradaki temasları tamamladıktan sonra, program konusunda bir toplantı yapacaklarını ve programla ilgili gelinen noktada bilgi sahibi olacakların kaydetti. Türkiye geneli değerlendirildiğinde sağlık alanında 4 yıl öncesine göre, büyük mesafe alındığını dile getiren Akdağ, çalışan sağlık personeli, uzman ve pratisyen sayısında ciddi artışların yaşandığını söyledi. Bakan Akdağ, "Göreve geldiğimizde ildeki uzman doktor sayısı 141'di şu an 241, pratisyen hekim 287'den 390'a yükseldi. 2007 yılının başına kadar 400 vekil ebe ve hemşire göreve başlayacak" şeklinde konuştu. 

Ziyaret sırasında bir gazetecinin, 'İlde eğitim ve araştırma hastanesi açılacak mı? şeklindeki sorusunu cevaplandıran Bakan Akdağ, "Eğitim hastaneleri klinik şefi ve yardımcı personel atamaları konusunda bir kanun hazırladık. Ama Anayasa Mahkemesi iptal kararı verdi. Dolayısıyla bir araştırma hastanesi hocayla oluyor. Hukuki açıdan bunu çözebilirsek, eğitim ve araştırma hastaneleri açabileceğiz" diye konuştu. 

Ziyaret sonunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilde sağlık ocağı yaptıran 4 hayırsevere plaket verdi. Vali Yavaşcan, Bakan Akdağ'a karakeçi kilimi hediye etti. Valilik'ten Belediye'ye geçen Akdağ, Başkan Ahmet Eşref Fakıbaba ve ekibi tarafından karşılandı. Başkan Fakıbaba, kentteki bulaşıcı hastalıklarla mücadele için ilde bulunan 3 derenin ıslah edilmesi gerektiğini belirterek, Bakan Akdağ'dan yardım istedi. Bakan Akdağ, bu konuyu Çevre ve Orman Bakanlığı'na da ileterek, bir çözüm arayacaklarını kaydetti. Akdağ ve beraberindeki heyet daha sonra hastanelerde incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa Belediyesi'nden ayrıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2006 Cumartesi 13:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?