7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Bakan Eker Şanlıurfa'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde (TİGEM) incelemelerde bulundu. TİGEM arazilerinde yaşayan göçerlerle de görüşen Bakan Eker, göçer sorununu çözmek için çare arayacaklarını söyledi. 

Tatilini geçirmek için geldiği seçim bölgesi Diyarbakır'dan karayoluyla Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ne gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Vali Yusuf Yavaşcan, Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü İsmail Hakkı Sayın ile işletmede incelemelerde bulundu. TİGEM'e ait Gökçayır İşletme Amirliği süt sığırcılığı ünitesini gezen Bakan Eker, işletmenin teknolojik anlamda iyi durumda olduğunu bildirdi. Bakan Eker daha sonra, TİGEM arazisinde bulunan yerleşim yerlerini gezdi, Cıleyir, Ofa yerleşim yerlerindeki göçerlerle görüştü. Kalabilecekleri bir yer olmadığını, çocuklarını okula gönderemediklerini, devletin, yol, su, elektrik, okul gibi hizmetlerinden faydalanamadıklarını söyleyen göçerler, durumlarına bir çare bulunmasını istedi. 18 haneli 200 nüfuslu Ofa yerleşim yerinde 75 yaşındaki Zehra Çağır ile sohbet eden Bakan Eker, yaşlı kadına isteğini sordu. Zehra Çağır, tek isteğinin ölmeden elektrikli bir evde yaşamak ve elbiselerini çamaşır makinesinde yıkamak olduğunu ifade etti. 

Göçerlerin, hukuken topraklarda işgalci konumunda olduğunu aktaran Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Ankara'ya döndükten sonra konuyu detaylı bir şekilde ele alacaklarını bildirdi. TİGEM arazilerinde 25 ayrı yerleşim biriminde yaklaşık 4 bin insanın çok zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını ifade eden Eker, gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra göçerlerin durumuyla ilgili yasa teklifi hazırlayabileceklerini ifade etti. Arazi gezisinden sonra TİGEM'e ait Ahu Konukevi'ne giden Bakan Eker, bir süre dinlendikten sonra göçerlerden oluşan 15 kişilik heyetle görüşmeye başladı. Basına kapalı olarak görüşme yapan Bakan Eker'in daha sonra da Ceylanpınar'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle basına kapalı toplantı yapacağı öğrenildi.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2006 Pazartesi 17:05:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?