5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bakan Yazıcı'nın Ş.Urfa temasları

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın Şanlıurfa temasları sürüyor.

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa'ya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, bu sabah ilk olarak Vali Yusuf Yavaşcan'ı makamında ziyaret etti. Tören mangası tarafından karşılanan Bakan Yazıcı'ya Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan tarafından mırra takımı hediye etti. Burada Yavaşcan'dan bir brifing alan Yazıcı, daha sonra Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından sürdürülen "Türkiye Grameen Mikrokredi Uygulaması" programına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, "Yoksulluk önemli bir sorun. Dünya uluslarının bir sorunu. Hem de en önemli sorunu. Dünyayı yönetenler, dünyaya çeki düzen verenlerin uluslararası örgütler, uluslararası kuruluşlar ve onların faaliyeti itibarıyla yoksulluğu değerlendirdiğimizde, maalesef aktif değerlerin yeterli oranda tahsis edilmeğini görmekteyiz. Ülkeler daha çok silahlanmaya öncelik veriyor. Keşke silahlanma yarışındaki kaynakların önemli bir kısmı, dünyanın çok temel sorunu olan yoksullukla mücadele ve yoksulluğun ortadan kaldırılması için tahsis edilseydi. Bu kadar önemli bir konuda Nobel Barış Ödülü alan bir projenin Türkiye uygulamasında bulunmaktan mutluyum. İsrafı Önleme Vakfı Başkanı'na teşekkür ediyorum" dedi.

Millet olarak önemli hasletlere sahip olduklarını belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Ama bizim yardımlaşma ve dayanışma duygumuz, bizi bir arada tutan en önemli hasletlerin başında gelir. Binlerce dernek ve vakıf Türkiye'de yardımlaşma ve dayanışma konusunda faaliyet icra etmektedirler. Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine 40 bin vakıf intikal etmiştir ve o vakıfların yönetimi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütülmektedir. Cumhuriyet döneminde medeni kanunla birlikte bugüne kadar 4 bin 500 vakıf kurulabilmiştir. Vatandaşlarımızın fazla gelirlerini yardım yapma konusunda düşüncelerini gerçekleştirme amacıyla vakıf kuruluşunu 2008 şubat ayında çıkarılan yeni 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'yla kolaylaştırdık. Vakıf kurmanın önünün açtık. Yardım yapmak isteyen her bireye düşüncesi ne olursa olsun gerekli koşulların tahsis edilmesi gerektiğini düşündük ve bunu gerçekleştirdik" diye konuştu.

"Bir taraftan vatandaşlar STK aracılığıyla bunu yürütürken, bir taraftan devletimiz özellikle AK Parti iktidarı döneminde sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en somut örneklerini Türkiye'de yaşatmaktadır" diyen Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konudaki çalışmalar çok yoğun devam ediyor. Türkiye genelinde 973 tane Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kurulmaktadır. İlçelerde kaymakamlar, illerde valiler ve SYDV Genel Müdürlüğü kullanımına tahsis edilmiş fonu bu vakıflar aracılığıyla sosyal güvenceden yoksun vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeye ayırdık. Eğitim yılı ve bayram öncesinde Türkiye genelinde eğitim amacıyla 100 milyon YTL, bayram öncesi yine sosyal güvenceden yoksul vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için 100 milyon YTL, aylık periyodik ödemeyle 50 milyon YTL, Türkiye genelinde toplam 250 milyon YTL kaynağı 973 vakfımıza nüfus ve sosyal gelişmişlik dikkate alınmak suretiyle pay ettik ve bu vakıflar da kimsesizlerin kimi oldular. Karşılıksız yardımlarla yoksulluk ortadan kaldırılmaz. Bu alandaki çalışmaların en önemlisi iş edindirmeyi sağlamaktır. İsrafı Önleme Vakfı bunu sağlıyor. Biz de hükümet olarak fon kaynaklarının önemli bir kısmını projelere tahsis ettik. İş edindirme konusunda önemli projelerin finansman ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Balık yedirmek değil balık tutmasını öğretmek önemli. Hiç kimsenin bu vakıflar vasıtasıyla sürdürülen faaliyetlerde yanlış yapanlardan, bahisle vatandaşımızın yardımsever duygularını zedeleme ve incitme hakkına sahip olmadığı, bu vesileyle ifade ediliyordu. Bunları maalesef yaşıyoruz. Bazı dernek ve vakıfların yanlış uygulamaları yardımsever vatandaşların yardımsever duygularını rencide edecek boyuta vardı. Bunlardan millet olarak kaçınmalıyız. Yardımlaşma ve dayanışma son derece önemli.

Bugün bu toplantının en önemli özelliği bir milletvekilinin sağladığı maddi imkanla bir nevi sponsorluğuyla bir vakıf şubesinin açılmasıdır. TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar'ı, yoksullara yönelik Siverek-Şanlıurfa mikrokredi uygulamasının bütün finansmanını karşılamasından dolayı kutluyorum. Kefilsiz, teminatsız verilen bu kredilerin yüzde 100 geri dönüşümü sağlandı. Bu çok önemli. Demek ki alanla veren arasında muazzam bir güven ortamı oluşmuş."

Yazıcı daha sonra, Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde bulunan serayı gezdi. Sera hakkında bilgi alan Yazıcı, TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar'a Siverek ilçesindeki çalışmalarından dolayı bir plaket verdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, daha sonra Belediye Başkanlığı'nı ve AK Parti İl Teşkilatı'nı ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 16:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?