8
Mayıs
2024
Çarşamba
ŞANLIURFA

Bakanlar Şanlıurfa'da

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sel felaketi yaşanan yerlerde incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Şanlıufa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde incelemelerde bulundu. 

Ceylanpınar İlçesi'nde sular altında kalan Mevlana ve Yenişehir mahallelerine giden Bakan Çelik ve beraberindeki bakanlar, çiçeklerle karşılandı. Zaman zaman tezahürat edilen ve alkışlanan Bakanlar, prefabrik evleri gezerek vatandaşlarla görüştü. Yenişehir semtinde Deniz Feneri Derneği'nin kurduğu prefabrik evlerde oturanlara yaraların kısa sürede sarılacağı bildirildi. 

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, vatandaşlardan dere yataklarına ev yapmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Daha sonra Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait Ceylan Konukevi'ne giden bakanlar burada bir basın toplantısı düzenledi. 5 ilde sel felaketi yaşandığını belirten Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Şanlıurfa'da 105 yerleşim birimi selden etkilenmiştir. Bunların içerisinde Şanlıurfa kent merkeziyle, Siverek, Suruç, Harran ve Ceylanpınar ilçeleri bulunmaktadır. Ceylanpınar'da 344 mesken hasar görmüştür. 27 köyde elektrik kesintisi yaşanmıştır. 13 köyde çamurdan dolayı trafolara ulaşılamıyor. 100'e yakın okulun selden etkilendiği bölgede, 9 okul kapalı durumdadır. Ceylanpınar İlçesi'nde 85 ev ağır hasarlı olduğu için vatandaşlar çadırlara ve prefabrik evlere yerleştirildi. Kızılay, 2 öğün sıcak yemek vermektedir. Vatandaşlara 300 YTL harçlık dağıtıldı. Hükümetimiz hiç kimseyi yüzüstü bırakmayacaktır. Vatandaşların normal hayata geçmeleri için gereken hizmeti yapacağız. Toplu Konut İdaresi (TOKİ), tarafından bölgeye konut yapılacaktır" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, afet sonrası bölgeye acil olarak 4.5 milyon YTL ödenek gönderildiğini ifade etti. Çelik, evleri zarar gören vatandaşlara da TOKİ'nin 8-10 ay içerisinde ev yapıp vereceğini kaydetti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dere yataklarına inşaat yapılmaması gerektiğini bu konuda 2006 yılında riskli olan bölgeleri yazıyla uyardıklarını söyledi. Devlet Su İşleri'nin dere yataklarını ıslah çalışmaları yaptığını belirten Güler, "Ancak dökülen çöpler sebebiyle dereler taşıp evleri basmıştır. Kış olduğu için mağdur olan vatandaşlara kömür yardımında da bulunacağız" diye konuştu.
Afet sonrası sağlık ekiplerinin fedakarca bir çalışma gösterdiklerini belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Vatandaşlara temiz su ulaştırmamız gerekiyor. Bu işi belediyeler yapmalıdır. Belediyeler mutlaka sağlık müdürlüğünde görevli personelin uyarısına göre klorlama işlemi yapmalıdır" diye konuştu. 

Ayrıca Bakan Akdağ, şu ana kadar afet bölgelerinde salgın olayına rastlanmadığını ifade etti. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, afet sonrası İller Bankası'nın belediyelere ödenek desteği sağlayacağını söyledi. Bakan Özak, bu konuda belediye başkanlarının İller Bankası ile irtibata geçmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Özak, sel afetine maruz kalan bölgelerde kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini vurguladı. 

Bu arada Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik başkanlığındaki bakanlardan oluşan heyet, Ceylanpınar Belediyesi'ni ziyaret ederek Başkan İsmail Aslan ile bir süre görüştü. Belediyedeki görüşme basına kapalı yapıldı. 

Basın toplantısından sonra bakanlar, karayoluyla Şanlıurfa'ya dönmek üzere yola çıktı.
iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 23:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?