5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bakırcılık sanatı can çekişiyor

Bir zamanlar adı Şanlıurfa'yla birlikte anılan bakırcılık, son yıllarda bu sanata olan ilgisizlik yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.


10-15 yıl öncesinde, Bakırcılar Çarşısı'na tokmak sesinden girilemediğini ifade eden Şanlıurfa'daki son dövme bakır ustalarından 46 yaşındaki Ömer Bakır, artık can çekişen bakırcılığın birkaç yıl sonra tamamen tarih olmasından endişe ettiğini söyledi.

Şanlıurfa'da 1985 yılından sonra dövme bakırcılığa ilginin azaldığını ve yıllar süren bu ilgisizlik yüzünden sadece birkaç bakırcıdan tokmak sesinin duyulduğunu üzgün bir ifadeyle anlattı. "Gençlerin işsizlikten bu kadar çok yakındığı bir zamanda bile kimse bu sanatı öğrenmeye heveslenmiyor. Bu sanatın bizimle birlikte toprağa girmesinden korkuyorum" diyen Bakır, günümüzde, çelik, alüminyum ve emayeden yapılan ev ve mutfak eşyalarının, bakır eşyaya olan ilgiyi azalttığını, ancak bunların hiçbir zaman bakırın yerini tutamayacağını söyledi. Bakır, "Bu sanatın yok olmaması için artık bir şeyler yapılmalı. Şanlıurfa'nın simgesi olan bu sanatın yeniden canlılık kazanması için bizler her zaman elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.
1975 ve 1980 yılları arasında 400’den fazla bakırcı ustasının bulunduğu Şanlıurfa'da şu anda 10-15 tane usta kaldı. Bir zamanlar adından oldukça söz ettiren ve her gün alışveriş yapmak isteyen insanlarla dolup taşan Bakırcılar Çarşısı'nın ziyaretçi sayısı düştü. 15 yıldan bu yana bakırcılıkla uğraşan İbrahim Bakırcı, mesleği ayakta tutmak isteyen ustalardan biri. Yok olmaya yüz tutan baba mesleği olan bakırcılığı ayakta tutmak olduğunu söyledi. Bakırcı, "Bakırcılık maalesef günümüzde en az ilgi duyulan meslektir. Eskiden bakır durduğu zaman kimse alüminyum almazdı. Baba mesleği olan bakırcılık can çekişiyor" dedi.
Yüzlerce esnafın bu mesleği terk ettiğini belirten Bakırcı, "1975 ve 1980 yılları arasında tarihi çarşıda 400 civarında usta vardı. Ancak şu anda hazır ürünleri satanların dışında usta kalmadı. Biz bakırcılığı baba mesleği olduğundan ve mülk sahibi olduğumuz için yapıyoruz.Eskiden mutfaklarda kullanılan bakır şimdi dekorasyon ürünleri için kullanılıyor.En çok satılan bakır eşyalar; mırra takımları,saatlik panolar, tepsiler, çaydanlık, bardaklık, kahve takımı ve nargile çeşitleridir" dedi.
(MT-OÇ-Y)
15.06.2008 10:23 TSİ
NNNN

..
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2008 Pazar 11:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?