30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Balık ölümleri durdu

Şanlıurfa’nın en önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Balıklıgöl’de balık ölümlerinin büyük ölçüde durduğu açıklandı. Harran Üniversitesi (HU) Ata Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Başusta, uygulanan tedaviyle hastalığın önlendiğini ifade etti.

Balıklıgöl’de geçtiğimiz Nisan ayı sonlarına doğru bakteriyel parazit hastalığına bağlı balık ölümleriyle ilgili başlatılan ilaçlı tedavi yöntemi, 10. gününü doldurdu.

HÜ Ata Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nde hazırlanan ilaçlı yemlerin atıldığı Balıklıgöl’de alınan tedbirler meyvesini verdi. Balıklara verilen antibiyotik katkılı yemler, balık ölümlerini büyük ölçüde durdurdu.

Balıklıgöl’de yapılan çalışmalarla ilgili İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran Ata Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Başusta, antibiyotik karmasıyla hazırlanan yemlerin balıklara verilmesine devam edileceğini kaydetti.

Tedavi süresinin 10-12 günü kapsadığını vurgulayan Doç. Dr. Nuri Başusta, "Biz tedaviyi yarına kadar devam ettirmeyi düşünüyoruz. Yaptığımız son incelemede gerek ilaçlı yem uygulaması, gerek alınan tedbirler sayesinde gölde ölümler büyük ölçüde durdu. Sadece hastalığı ilerlemiş olan balıklarda ölümler yaşanabilir bundan sonra. Balıklıgölde’ki balıklarda hastalık büyük ölçüde önlendi. Ancak yaptığımız incelemelerde bazı balıklardaki hastalığın ileri seviyede olduğunu belirledik. Önümüzdeki günlerde sayıları çok az olan bu balıklarda ölümler yaşanabilir" dedi.

Balıklıgöl’deki son durumu ilgili makamlarla son bir kez daha kontrolden geçirdikten sonra yeni kararlar verebileceklerini ifade eden Başusta, göle atılan yemler ve temizliğe dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Göle atılan günlük yem miktarıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını ifade eden Başusta, yemlerdeki protein oranına da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Balıklıgöl’deki tuvaletlerin kapatılmasının isabetli bir karar olduğunu kaydeden Başusta, ziyaretçilerin de göle yaklaştırılmaması uygulamasının devam etmesi gerektiğini bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2005 Pazartesi 11:31:33
Güncelleme :9 Mayıs 2005 Pazartesi 15:42:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?