30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Balıklar bir bir ölüyor!

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bülent Karacan, Balıklıgöl’deki balık ölümlerinin, sudaki oksijen azlığından ve nefes darlığından kaynaklandığını söyledi.

Vali Yardımcısı Karacan, son günlerde Balıklıgöl’de toplu ölümlerin meydana geldiğinin bir gerçek olduğunu belirterek, "Balkılıgöl’de 9-10 civarında balık öldüğü tespit edildi. Balıklıgöl’de yer darlığından dolayı, suyun sirkülasyonu olmuyor. Sürekli balık üremeleri oluyor. Bu balıklar su içinde kalıyor. Balık sayısı fazla olduğu zaman oksijen az oluyor ve balıklar oksijensiz baskısıyla karşı karşıya kalınca yaşlı olan balıklarda ölüm olayı meydana geliyor" dedi.

Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Cengiz ve beraberindeki heyetin, Şanlıurfa’ya gelerek araştırmalar yapacaklarını vurgulayan Karacan, kendilerinin de bu konuda çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Şanlıurfa’nın simgesi olan balıkların sürekli kontrol altında olduğunu belirten Şanlıurfa Karacan, "6 ayda bir 1-2 balık numunesini Tarım Bakanlığı’na gönderiyoruz. Bakanlık gerekli raporu bize gönderiyorlar. Son gönderdiğimizde bize yazı yazmışlar. Balıkların nefes almasını önleyecek parazit var. Sıcaklardan dolayı ölümler meydana geliyor. Bazı balıklar öldüğü zaman sayı azalıyor, balıkların nefes alma dolayısıyla oluyor. Harran Üniversitesi Bozova Su Ürünleri Yüksekokulu yetkilileri ile görüştüğümüzde aynısını söylediler. Alan dar, hava sıcak, balık sayısı fazla, suda aşırı sirkülasyon yok. Oksijen yok nefes almaları daralıyor, yaşı geçmiş balıklarda nefes alamadıkları için ölümler oluyor" diye konuştu.

İHA muhabirinin "Hava sıcaklığı şu an 30 derece. İleriki günlerde bu sıcaklık 45-50 dereceyi bulacak. O zaman balık ölümleri daha fazla artmayacak mı?" sorusuna Vali Yardımcısı Bülent Karacan, "Şu anda korkulacak bir durum yok. Biz onun için gerekli önlemi alacağız. Çukurova Üniversitesi’nden gelecek hocanın vereceği rapor doğrultusunda hareket edilecek. Balıkların nefes alacak tedbirlerin alınması gerekli mi, ilaç mı veya tıbbı malzeme konusunda çalışmalar yapacağız" şeklinde cevapladı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 13:27:50
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 13:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?