7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Balıklar oksijensiz kalmayacak

Şanlıurfa'nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Balıklıgöl'de bulunan balıklar için "Ölü suyun hareketlendirilmesi" adlı sistem kuruldu. 

Balıklıgöl'ün ölü noktası olarak bilinen batı yakasına sistem kurulmasının ardından, doğu yakasındaki balıklar batıya akın etmeye başladı.
Dünyanın ilk doğal akvaryumu olan ve Şanlıurfa'nın simgesi konumundaki Balıklıgöl'de, balıkların rahat bir yaşam sürmesi için çalışmalar sürüyor. 

Yaz aylarında sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu şehirde, balıkların göl içerisinde yaşamlarının devamı için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Geçen yıl göldeki su kirliliği ve sudaki oksijen azlığı yüzünden binlerce balığın ölmesi üzerine, Valilik harekete geçerek bir takım tedbirler almıştı. 

İlde 2005 yılında toplanan İl Hıfzısıhha Kurulu, toplu ölümlerin yaşandığı Balıklıgöl'de alınacak tedbirleri görüşmüştü. Yapılan inceleme sonunda göl suyunun çok kirli olduğunun belirlenmesi üzerine kurul, belediyeyi bu suyu halka vermemesi konusunda uyarırken, suyun kirlenme sebeplerinin araştırılmasına karar vermişti. 

Şanlıurfa Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan, Balıklıgöl'ün ölü noktası olarak bilinen batı yakasında 3 bin 200 YTL maliyeti olan, "Ölü suyun hareketlendirilmesi" sistemini kurduklarını açıkladı. İlhan, Urfa kalesinin altından gelen ana kaynak suyu direk olarak ölü olan noktaya, batı yakasına pompa sistemiyle taşıdıklarını söyledi. İlhan, bu sistemin özellikle yaz aylarında çok iyi işe yarayacağını kaydederek, gölün doğu kısmındaki balıkların şimdiden batı yakasına akın ettiğini ifade etti. Çevre Koruma Vakfı Müdürü Sıracettin İlhan, göl suyunun temizlenmesi için flayt pompa (balçık temizleme) sistemini de geçen nisan ayında kurduklarını söyledi. İlhan, ölü suyun hareketlendirilmesi sisteminin Urfa kalesi altından gelen ana kaynak suyunun göle akıtılması şeklinde olduğunu söyledi.
.
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2006 Çarşamba 11:33:32
Güncelleme :13 Haziran 2006 Salı 16:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?