5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Balıklar 'uzman ellerde'

Şanlıurfa Belediyesi, Balıklıgöl'deki balıklara bilimsel tedavi uyguluyor. Şanlıurfa'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettiği mekanlardan biri olan Balıklıgöl balıkları haftada bir gün uzmanların kontrolünden geçiyor.

Şanlıurfa Belediyesi uzman ekiplerince, Balıklıgöl'deki suyun belli periyotlarla tahlili yapılarak 60 bin civarındaki balıkların sağlık durumları gözleniyor. Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Balıklıgöl'ün Şanlıurfa'nın en büyük turizm potansiyellerinden biri olduğunu belirterek, "Diğer tarihi dokulardan farklı olarak buradaki turizmi etkileyen en önemli faktör olan balıklar canlı varlıklardır. Burada yaptığımız iş balıkların yaşam ortamı olan suyun kirlenmesi ile ilgili ön tedbirleri almak, aynı zamanda balıkların sağlığıyla ilgili kontrollerimizi rutin olarak yapmaktır. Bunları nasıl yapıyoruz? Balıklarda ve su ortamında farklı farklı kontroller gerçekleştiriyoruz. Balıklar haftada en az 1 defa olmak üzere yerinde kontrol ediliyor. Ayrıca ihtiyaç duyulursa veya her 15 günde bir götürülüp laboratuarda klinik muayeneden geçiriyoruz. En büyük problemimiz ziyaretçi sayısının çok fazla olması ve herhangi bir karantina ile tedavi imkanının neredeyse yok denecek kadar az olması" dedi.

2 tane büyük havuzları olduğunu hatırlatan Yücetepe, "Bunun içerisinde gereğinden fazla balık var. Dolayısıyla hastalığın çıkması her zaman mümkün. Bunun önüne geçmek zorundayız. Gerekli tedbirlerimizi de alıyoruz. Bu konuda en büyük sıkıntımız ziyaretçilerin balıklara atmış olduğu ekstra yiyecekler. Ziyaretçiler tarafından taşınan zararlı maddelerin direkt olarak suya karışması" diye konuştu.

Balıkların sağlıkları ile çok yakından ilgilendiklerini de kaydeden Fevzi Yücetepe, "Klinik muayene yaparken önce dış organlarına bakılıyor. Ardından otopsi yapılarak iç organlarının durumuna bakılıyor. Karaciğerde yağlanma var mı? Böbreklerin durumu nasıl? Solungacı nasıl? Solungaçların durumuna bakıyoruz. Özellikle iç ve dış parazitlerle ilgili muayene yapıyoruz. İhtiyaç duyulursa mikroskop altında inceleme yapıyoruz. Eğer bir sonuca gidemezsek bakteriyolojik ekim yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 16:54:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?