30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Balıkların ölüm nedeni belirlendi

Şanlıurfa Valiliği, şehrin simgesi olan Balıklıgöl’deki kutsal sayılan balıkların, ölüm sebeplerini belirledi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, balıkların bakteriyolojik bir hastalığa yakalandığını ve balıklara 10 günlük bir tedavi uygulanacağını belirtti.

Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl’deki balık ölümlerinin belirlenmesi için Adana Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Cengizler ve beraberindeki 2 kişilik ekip, 2 gün boyunca balıklara otopsi yaparak ölüm sebeplerini araştırdı. Prof. Dr. İbrahim Cengizler, Şanlıurfa Valiliği’ne rapor göndererek, balık ölümlerinin bakteriyolojik sebepler olduğunu bildirdi.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bülent Karacan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, balık ölümlerinin önüne geçilmesi için bir iki gün içerisinde tedavi yöntemlerinin uygulanacağını belirterek, "Balıklıgöl’de gerekli çalışmalar yapıldı. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, çalışmalarını tamamladı. Raporu bize gönderdi. Yaptığı çalışmalarda hem suyun, hem balıkların tahlilini yaptı. Balıklarda yapılan tahliller 3 aşamada yapıldı. İlk olarak otopsi ile mikroskobik inceleme yapıldı. Daha sonra parazitolojik ve bakteriyolojik inceleme yapıldı. Balıklardaki ölüm sebepleri bakteriyolojik bir hastalıktır. Balıklara enrofloksine isimli ilaç, yemlere katılarak bu hastalığın önüne geçilecektir. 10 gün süreyle yemler ilaç katılarak verilecek. Bu ilaç Şanlıurfa’da bulunmadığı için Adana’dan sipariş edildi. Toplam 500 kilo yem verilecek. 1 kilo yeme 10 miligram ilaç katılacak. Gerekli karışım ve oluşum yapılacak. Balık ölümleri bundan sonra yaşamayacağız. Bir iki milyar gidecek. Biz bunun parasal yönünü bakmıyoruz. Önemli olan balıkların kurtulmasıdır" dedi.

Bu arada, bir gazetecinin "Balıklıgöl suyuna kanalizasyon suyu karışıyor mu?" sorusuna Vali Yardımcısı Bülent Karacan, "Önümüzdeki haftalarda Hıfzısıhha Kurulu’nu toplayacağız. Balıklıgöl’de temizlik çalışması yapılacak. Belediye ile irtibata geçerek oradaki kanalizasyonların çatlak ve arızası varsa yeniden tamirat çalışması yapılacaktır" diye cevapladı.

Öte yandan, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Nuri Başusta ise, Balıklıgöl’de kaç adet balığın olduğunun tespi edileceğini söyledi. Başusta, balık ölümlerinin yapılacak tedaviden sonra yaşanmayacağını kaydederek, "Çukurova Üniversitesi’nden hocalarımız geldi. Yapılan araştırmalarda hastalık nedenleri araştırıldı. Hocamız bir reçete verdi. Balıkların yemlerine belirli miktarlarda ilaç konulacak. Bunun için bir yem karması hazırlayacağız. Bunu da Harran Üniversitesi ile birlikte yapacağız. 10 gün boyunca balıklara vereceğiz. Şu an için durumlar normal. Tedavi ile birlikte balıklar iyileşecek. Bu göllerdeki balıklar Sazangiller ailesindendir. Bunlara sazan yemi vereceğiz. Prof. Dr. İbrahim Cengizler hocamızın tavsiye ettiği yemleri kullanacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 14:51:03
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 13:53:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?