5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Balıklıgöl giderek kirleniyor

Dünyanın tek tabii akvaryumu olarak bilinen ve inanç turizminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa Balıklıgöl'deki bilinmeyen ani su kirliliği korkutuyor.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan, kentin simgesi konumundaki Balıklıgöl'ün suyunda bilinmeyen bin nedenden dolayı kirlilik yaşanıyor. Daha önce berrak olan suyun, kırmızımsı ve bulanık bir renk alması bölgeyi ziyaret eden konuklar ile yetkilileri korkuturken, göldeki suyun kirlenmesi ilgili kurumları harekete geçirdi. Nemrut'un, Hz. İbrahim'i ateşe attığı yer olarak bilinen tarihi Balıklıgöl`deki kirlilik için yetkililer devreye girdi.

Şanlıurfa Belediyesi acil çalışma başlatırken, Balıklıgöl'ün içinde bulunan Ayn-ı Zeliha Gölü de aynı kirliliği yaşıyor. Göldeki bulanık renkten dolayı balıklar görünmez hale gelirken, balıkların üzerlerinde de mantar şeklinde kirlilik oluştuğu gözlemlendi. Daha önce katı atık suyun da karıştığı ve toplu balık ölümlerinin yaşandığı Balıklıgöl'deki bulanık su, ziyarete gelen turistleri de şaşırttı. Gölü ziyaret eden turistler, kirliliğin vatandaşların rast gele yiyecek atmasından kaynaklandığını söylerken, yetkililer ise, göle toprak karışımını olabileceğini belirtti.

ZİYARETÇİLER ÜZÜNTÜ İÇERİSİNDE
Göldeki suyun aşarı derecede kirlenmesinden dolayı üzüntü duyduklarını belirten ziyaretçiler "Pis ve kirli bir su görüyoruz. Balıkların yaşayabileceği bir su olmaz. Herhalde bir süre sonra biter diye düşünüyorum. Sabah gelirken fark ettik. İnsanlar durmadan çöp falan atıyor. Bu konuda duyarlı olmadıkları vakit, mecburen su kirleniyor. Sabah geldik, su çok acayip kirlenmişti. Görevli vazifesini yapmıyor. Buraya gelenler suya bazı öteberiler atıyor, atınca da su kirleniyor. Geçen sene balıklar çok büyük bir zarara uğradı. Su çok kirlenmiş. Baya bir kirlilik var. Geçen sene balıklar ölüyordu tek tek. Buna bakmak lazım, gelişi güzel öteberi; ekmek, somun atmamak lazım" dediler.

BAŞKAN YARDIMCISI KIRIKÇI: "BU LOKAL VE EKSTREM BİR OLAYDIR"
Balıklıgöl`deki su kirliliği nedeniyle acil müdahale yaptıklarını belirten Balıklıgöl'den sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, kirliliğin bakteriyolojik bir kirlilik olmadığını ve herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını söyledi.

Balıklıgöl'deki takip ve denetimlere koordinasyonlu bir şekilde devam ettiklerini kaydeden Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, "Belediye olarak Balıklıgöl ve balıklarla ilgili takibimiz, Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü'ne bağlı Çevre Sağlık Şube Müdürlüğü ile beraber koordineli bir şekilde sürekli denetim altındadır. Gerekli periyodik tahliller, tetkikler yapılmaktadır. Ona göre de, gerekli kimyasal müdahaleler, yine periyodik olarak yapılmaya devam edilmektedir" dedi.

Balıklıgöl'deki su kirliliği ile ilgili gerekli araştırmayı yaptıklarını ifade eden Kırıkçı, "Bugünkü ekstrem olayla ilgili de; şuanda acil müdahalemiz var. Yine birlikte koordinasyon, ilgili birim amirleri ve uzmanları tarafından yapılmaktadır. Tahmin edilen, oradaki kirlilik bakteriyolojik bir kirlilik söz konusu değil. Daha çok toprak ve çamur karışımı ile ilgili bir kirlilik. O da bölgede yapılan bir kazıdan kaynaklanabilir, kuyu çalışmasından kaynaklanabilir. Malumunuz o bölgedeki yeraltı suları,
birbiriyle irtibat halindedir.

Oradaki herhangi bir hareket gölün kirliliğine neden olabilir. Onu tespit edip, arkadaşlar müdahale edecekler. Şuan için herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Bu lokal ve ekstrem bir olaydır" şeklinde konuştu.
Herhangi bir balık ölümü vakasıyla karşılaşmadıklarını dile getiren Kırıkçı, "Şuanda telef olan balık da söz konusu değildir. Zaten balıkların bu sene için genel üreme, popülasyon dönemleri. Balık sayısında artış var ama görünebilen bir ölüm vakası da söz konusu değil" şeklinde konuştu.

Kırıkçı, göldeki kirliliğin yarına kadar kendiliğinden düzeleceğini tahmin ettiklerini belirterek, buna rağmen gerekli müdahaleyi yapacaklarını sözlerine ekledi.
2007 yılında Balıklıgöl'deki su kirliliğinden dolayı toplu balık ölümleri gerçekleşmişti. Bilim adamları tarafından toplu balık ölümleri ile ilgili gölde yapılan inceleme ve kirlilik tespitin ardından Şanlıurfa Valiliği tarafından arıtma çalışması yapılmıştı.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 15:59:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?