5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Balıklıgöl seferberliği

Şanlıurfa'nın turistik yerlerinden Balıklıgöl'de yaşanan sorunların giderilmesi için göreve başladığı ilk günden bu yana projeler üreten Vali Nuri Okutan, alınan tedbirlerin ardından gölde su debisi ve oksijen oranın bir miktar azaldığını söyledi.
Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde belediye ve kamu kurumları temsilcileriyle bir toplantı yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, yetkililerle yeniden biraraya geldi.

Balıklıgöl'de yaşanan sıkıntılara değinen Vali Okutan, Balıklıgöl ile ilgili suyun debisi ve oksijen oranına bağlantılı olarak zaman zaman sorun yaşandığını, havaların ısınmasıyla birlikte bu sorunun giderek had safhaya ulaştığını söyledi. Vali Okutan, bu çerçevede göreve başladığı ikinci gün teknik heyetin katılımıyla bilgilendirme anlamında toplantı yaptıklarını, toplantının ardından kısa, orta ve uzun vadeli kararlar alarak bunları yürürlüğe koyduklarını bildirerek, "Hem o almış olduğumuz kararların izlenmesi hem de bundan sonra alınacak tedbirlerin görülmesine yönelik bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz" dedi.

GAP'tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın Balıklıgöl'de yaşanan sıkıntılarla ilgili kendisi ile görüştüğünü anlatan Vali Okutan, "Konuyla yakından ilgileniyor. Bu konuda buradan çıkacak kararımızı da kendisine ileteceğiz. Gerekirse o da bize her türlü desteği sağlayacağını ifade etti" diye konuştu.

Vali Okutan, bir taraftan uzun vadeli projeler yürütülürken, diğer taraftan da kısa vadeli projeleri inceleyip kalıcı çözümler üretmeye gayret edeceklerini ve bu kapsamda biraraya geldiklerini vurguladı.

Balıklgöl'ün hem Şanlıurfa'ya hem de dünyaya mal olmuş bir değer olduğunu belirten Okutan, "Şanlıurfa denilince akla gelen ilk şey Balıklıgöl'dür. Bu bakımdan en önemli markalarımızdan birisi. Biz bu markamızı hem geliştirmek hem de sorumluluklarımızı layıkıyla yerine getirmek durumundayız. Burada herkese görev düşüyor. Herkes, kurumlar, görevlerini bir başka birinin yapmasını beklemeden, 'ben ne yapabilirim" diye arayış içinde olmalıdır. Bir başka kuruma fırsat vermeden kendileri bizzat, öne atılıp burada öncelik almaya gayret etmeleri doğru olacaktır" şeklinde konuştu.  Alınan tedbirlerin ardından bir miktar hem oksijen anlamında hem de su debisinde iyileşmenin olduğunu söyleyen Vali Okutan, "Ancak havaların önümüzdeki günlerde ne getireceği bilinmiyor. Bu bakımdan tedbirlerimizi artırarak devam etmeliyiz. Ve gelecek yıllara yönelik de uzun vadeli çözümleri bir an önce ortaya koyup, bakanlıklarımızı da bilgilendirerek, kalıcı çözüm bulunmasına çalışacağız" dedi.

Vali Okutan'ın açıklamasının ardından yapılan toplantı yaklaşık 2 saat sürdü ve toplantıda "DSİ 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Organize Sanayi Bölgesi'ne alınan su miktarı kontrol edilmesi, Organize Sanayi Bölgesinde her fabrikanın tükettiği su miktarını tespit edilmesi, Şanlıurfa Belediyesi tarafından Evren Sanayi'nden OSB'ye su aktarımının teknik olarak incelenmesi, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Evren Sanayi'nden aktarılacak suyun maliyetinin belirlenmesi, Kanal ağzından Direkli'ye su aktarılması fizibilite raporu çıkarılması, Şanlıurfa Belediyesi'nce Balıklıgöl etrafındaki tesislerin atıklarının kontrol edilmesi, Balıklıgöl yemleme sistemi kontrol altına alınması" kararları alındı.

Vali Okutan'ın başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Vali Yardımcısı Yıldıray Malğaç, Şanlıurfa Belediyesi Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, DSİ 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, İl Çevre ve Orman Müdürü Selahattin Aydın, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Sondaj Şube Müdürü Mehmet Delibalta, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölge Müdürü Remzi İnalı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Yer Altı Suları Şube Müdürü Dr. Mehmet Emin Baysal ve Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Doğan Demir katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 15:28:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?