30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Balıklıgöl'de 'tuvalet' sorunu

Şanlıurfa’nın gözde mekanlarından birisi olan Balıklıgöl’de bulunan yüzlerce balığın kafası ve sırtında mantar yaraları çıktı. Şanlıurfa’da kutsal sayılan balıklarda bir süre önce toplu ölümler yaşanınca, balık ölüm sebeplerinin araştırılması için Adana Çukurova Üniversitesi’nden (ÇÜ) 3 kişilik bir heyet, Şanlıurfa’ya gelmişti.

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, balıkların bakteriyolojik bir hastalığa yakalandığını belirterek, balıklara 10 günlük bir antibiyotikli yem tedavisi uygulamıştı. Hz.İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl’deki kutsal sayılan balıklara yapılan antibiyotik tedavinin ardından balık ölümleri tamamen durmuştu.

Uygulanan tedaviden 1 ay sonra bu kez balıklarda mantar hastalığı olduğu görüldü. Balıklıgöl’de bulunan yüzlerce balığın kafası ve sırtında derin yaralar oluştu.

Harran Üniversitesi Ata Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Başusta, balıklardaki yaraların mantar hastalığı olduğunu belirterek, gölde bulunan balıkları incelemeye alacaklarını söyledi. Başusta, göl suyunda aşırı derecede kirlenme olduğunu ve suda oksijen azlığının olduğunu kaydetti.

Öte yandan, göldeki balıkların hastalıkların tedavisinden sonra İl Hıfzısıhha Kurulu, Balıklıgöl’de alınacak tedbirleri görüştü. Göldeki kirliliğin sadece barındırdığı balık türlerini değil, insan sağlığını tehdit eder boyutta olduğuna dikkat çeken Hıfzısıhha Kurulu, şu kararları aldı:

"Göldeki fekal kontaminasyon nedeniyle suyun içilmesi kesinlikle engellenmelidir. Kirlilik kaynakları belirlenerek, hızla iyileştirme yönüne gidilmelidir. Gereği Belediye Başkanlığı’nca yerine getirilmelidir. Göl çevresinde bulunan lokantaların ve umumi tuvaletlerin faaliyetlerinin durdurulması ve bu bölgede bulunan kanalizasyon ishale hattının göle sızma yapıp yapmadığının kontrol edilmesi, eğer sızma varsa kanalizasyon ishale hattının izolasyonunun yapılması, ayrıca ŞURKAV Müdürlüğü’ne bağlı taziye evine ait (balıklı göl sağlık ocağı yanı) fosseptik çukurunun boşalttırılarak, iptal edilmesi hususunda Belediye Başkanlığı’nca gereği yapılmalıdır".

Bu arada, her gün binlerce yerli ve yabancı turistin akın akın geldiği ve dünyanın ilk doğal akvaryumu olan Balıklıgöl’de bulunan umumi tuvaletlerin kapatılması tepkilere yol açtı. Yetkililer, balık ölümlerinin ve hastalığının kapatılan tuvaletlerden oluştuğunu savunurken, tuvalet işletmecisi İmam Gümüş ise vatandaşın şimdiden tuvalet sıkıntısı yaşadığını söyledi. Gümüş, özellikle hafta sonları vatandaşların tuvalet bulamadığını kaydederek, "Sayın valimiz Balıklıgöl’de tuvalet sıkıntısı olmadığını söylüyor. Oysa tuvalet sıkıntısı şimdiden başladı. Vatandaşlar tuvalet kapısının önüne pisliyorlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 13:21:14
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 20:20:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?