30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Balıklıgöl'e kanalizasyon mu sızıyor?

Şanlıurfa Hıfzısıhha Kurulu, toplu ölümlerin yaşandığı Balıklıgöl ve alınacak tedbirleri görüştü.

Yapılan inceleme sonunda göl suyunun çok kirli olduğunun belirlenmesi üzerine Kurul, belediyeyi bu suyu halka vermemesi konusunda uyarırken, suyun kirlenme sebeplerinin araştırılmasına karar verdi.

Balıklıgöl’de geçtiğimiz ay yaşanan balık ölümleri üzerine Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Hastalıklar Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Cengizler’in yaptığı çalışmalar sonucu, balıklarda parazit saptanmıştı. Ayrıca su analizlerinden gölün 4. dereceden "çok kirli" su vasfında olduğu anlaşıldı. Göldeki balıkların hastalıkların tedavisinden sonra İl Hıfzısıhha Kurulu, Balıklıgöl’de alınacak tedbirleri görüştü.

Göldeki kirliliğin sadece barındırdığı balık türlerini değil insan sağlığını tehdit eder boyutta olduğuna dikkat çeken Hıfzısıhha Kurulu, şu kararları kamuoyuna açıkladı: "Göldeki fekal kontaminasyon nedeniyle suyun içilmesi kesinlikle engellenmelidir. Kirlilik kaynakları belirlenerek hızla iyileştirme yönüne gidilmelidir. Gereği Belediye Başkanlığınca yerine getirilmelidir.
Göl çevresinde bulunan lokantaların ve umumi tuvaletlerin faaliyetlerinin durdurulması ve bu bölgede bulunan kanalizasyon isale hattının göle sızma yapıp yapmadığının kontrol edilmesi, eğer sızma varsa kanalizasyon isale hattının izolasyonunun yapılması, ayrıca ŞURKAV Müdürlüğü’ne bağlı taziye evine ait (balıklı göl sağlık ocağı yanı) fosseptik çukurunun boşalttırılarak iptal edilmesi hususunda Belediye Başkanlığınca gereği yapılmalıdır.

Gölde Günlük tüketilecek yem miktarı belirlenmeli ve bunu üzerine yen atılmamalı ve gelişi güzel ruhsatsız işletmelerdeki yem satışları önlenmelidir. Balıklıgöl’deki balık ölümlerini önlemeye yönelik olarak; göl havzasındaki oluşan su kaynaklarının hangi noktalardan çıktığı, kirlilik kaynaklarının nasıl oluştuğu gibi konularda zemin etüdü ve sismik araştırma yapılması hususunda DSİ 15. Bölge Müdürlüğü’nce gerekli işlemlerin yapılarak sonucun bir rapor halinde İl Hıfzısıhha Kurulu’na sunulmak üzere Valiliğimize gönderilmelidir.

Göldeki görevli sayısı artırılmadır. Özellikle bir su ürünleri mühendisinin istihdamı yararlı olacaktır. Gereği ŞURKAV ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından yerine getirilmelidir.
Göl kıyısında insanların balıklarla direk temasını engelleyecek bir emniyet şeridi muhakkak oluşturulmalıdır. Gereği ŞURKAV tarafından yerine getirilmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2005 Pazar 14:25:25
Güncelleme :23 Mayıs 2005 Pazartesi 13:53:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?