5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Balıklıgöl'e su takviyesi

Dünyanın tek doğal akvaryumu olarak bilinen Balıklıgöl'ü kurtarma çalışmaları sürüyor. Bu yıl yaşanan kuraklık en çok Balıklıgöl'ü etkiledi. Fırat suyu, Belediye tankerleri ile Balıklıgöl'e taşınıyor. Günden 6 tankerden oluşan yaklaşık 300 ton su Balıklıgöl'e boşaltılıyor.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Balıklıgöl'deki kirliliğin önüne geçmek ve su seviyesini yükseltmek için Belediye bir dizi çalışma başlattı. Kentin simgesi Balıklıgöl'de, iki yıl önce bir hastalık nedeniyle görülen balık ölümlerinin ardından bu yıl da suda belirginleşen kirlilik ve su seviyesinin düşmesi yetkilileri harekete geçirdi. Kuraklığın yaşandığı Şanlıurfa'da, sıcaklara bağlı olarak Balıklıgöl'de su seviyesinin 10-15 santim düşmesi üzerine Belediye tankerleri ile su taşınmaya başlandı.

Belediye, her biri 40 tondan 6 tanker olmak üzere günde yaklaşık 300 ton Fırat suyunu Balıklıgöl'e taşıyor. Oksijen yetersizliğinin önüne geçmek için balıklara oksijen takviyesinin yetersiz gelmesi üzerine, Belediye bu kez Fırat'tan taşıdığı tanker sularını Balıklıgöl'e boşaltarak hem oksijen hem de su takviyesi yapıyor.

Şanlıurfa'nın simgesi ve dünyanın tek doğal akvaryumu olan Balıklıgöl'de başlatılan temizlik çalışması nedeniyle gölün içerisinde bulunan binlerce balığın ölümünün önüne geçmek için belediye ekipleri gece gündüz aralıksız çalışıyor. Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, Organize Sanayi Bölgesi'nden Şanlıurfa'ya kadar olan ve Şanlıurfa'yı çevreleyen yaklaşık 450 kilometrelik bir alanda köylerin kuyu açarak sularını temin etmesinden dolayı Balıklıgöl'ü etkilediğini kaydetti. Aynı havzada bulunan 14 köyün suyunun çözümü için başta DSİ ve Valiliğin harekete geçmesi gerektiğini hatırlatan Kırıkçı, köklü çözüm gerektiğini ifade etti.

Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, Fırat Nehri'nden tankerlerle Balıklıgöl'e su takviyesi yapıldığını belirterek, "Balıklıgöl'de bundan yaklaşık bir ay önce yaşanan olaya benzer bir olay yaşandı. Ama daha hafif seyreden bir olay dün gerçekleşti. Sabah ki, gözlemlere rağmen bir düzelme söz konusu. Biz gerekli acil tedbirlerimizi aldık. Yakın tetkik ve tahliller devam ediyor. Her şeye rağmen biz göle, dışarıdan tankerle su aktarmak suretiyle göldeki suyu artırma gayreti içerisindeyiz.

Günde yaklaşık 250 metreküp suyu ortalama takviye ediyoruz. Şuan için bunu yeterli görüyoruz. Her hangi bir risk anında bunu artırmakta mümkün" dedi.

Konu ile ilgili köklü çözümün yer altı suları havzalarının üzerinde açılan kuyuların kapatılması olduğuna işaret eden Kırıkçı, "Esas köklü çözüm, Balıklıgöl'ü besleyen yer altı su altı havzaları üzerindeki kuyuların kapatılmasıdır. Bu kuyuların devre dışı kalmasıyla da hem organizenin hem de bölgedeki içme sularının temini, hem de Balıklıgöl'ü besleyen Direkli'deki kuyunun ek bir debi ile takviyesi gibi önlemler alınmalıdır. Bir tane Balıklgöl'ümüz var, başka Balıklıgöl yok" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 13:06:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?