5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Balıklıgöl'ü kirleten kuyular kapatılıyor

Dünyanın tek tabii akvaryumu olarak bilinen ve inanç turizminin gözde merkezlerinden olan Şanlıurfa Balıklıgöl'deki suyu kirleten kuyular kapatılıyor.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan, kentin simgesi konumundaki Balıklıgöl'de yaşanan kirlilik ve ardından başlayan balık ölümleri yetkilileri harekete geçirdi.

Balıklıgöl suyunun azalması, kirlenmesi ve balıkların ölmesinin nedenlerinden olan çevredeki kuyular, DSİ ekipleri tarafından kapatılmaya başlandı. Çiftçiler, köy kuyularının kapatılmasına kızarak önce AK Parti İl Başkanlığı'na, ardından da valilik binasına yürüdü. AK Parti İl Başkanlığı önünde bir süre bekleyen grup, valilik önüne gelerek vali ile görüşmek istedi.

Kuyularının kapatılmasına tepki gösteren vatandaşlar, "Buradaki köylüler kendi imkanlarıyla kazdıkları içme suyu kuyuları kapatıldığı için buradalar. Biz devlete saygılıyız, yıkılması gerekiyorsa yıksınlar. Ama önce bize bir su versinler, ondan sonra biz kendi elimizle yıkalım. Ben inanıyorum ki sayın valimiz doğru bilgilendirilirse çözüm bulacaktır. Çünkü sayın Başbakanımız bile 'Susuz köylere su götürüyoruz' derken burada hazır olan suların yıkılması yanlış değil mi? Bunu soruyorum yetkililere. Bütün bu kuyuların hesaplarını kim verecek?" dediler. Bir süre valilik önünde bekleyen grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malğaç, amaçlarının turizme mal olmuş Balıklıgöl'ü kurtarmak olduğunu belirterek, "Bundan yaklaşık bir ay önce başlayan kirlenme, oksijen yetersizliği ve su debisinin azalmasının gerekçeleri araştırıldı valiliğimiz tarafından kurulan komisyon tarafından. Yaşanan 3-5 balık ölümünün sudaki kirlenmenin, oksijen yetersizliğinin, temelde Balıklıgöl'ü besleyen su havzasından alınan kaçak sondajların neden olduğu belirlendi. Malum olduğu üzere Balıklıgöl bir dünya mirası, bize Hz. İbrahim peygamberden kalma, önemli bir miras. Balıklıgöl gözümüzün bebeği, ona bakmamız lazım ve orayı yaşatmamız lazım. Kanun gereği sondaj yapılması için izin alınması lazım. Ayrıca 2006 yılında alınan bir Bakanlar Kurulu kararı var. Balıklıgöl'ü besleyen havzadan her türlü su alımını yasaklayan, kaldıran, yapılmaması gereken bir Bakanlar Kurulu kararı var. Bu alanda zaten hiçbir şekilde su alınmaması gerekiyor" dedi.

İşin kanuni yanı bir tarafa, bir de vicdanı tarafı olduğunu ifade eden Malğaç, "Biz valilik olarak, devlet olarak, işin her boyutunu düşünerek seri çözümler düşündük. Alınan tedbirleri yayınladık. Biz özellikle artan sıcaklarda, daha kötü günleri görmemek ve yaşamamak adına ilk olarak kaçak sondajları kapatma kararı aldık. Şu ana kadar ekiplerimiz tespit edilen 80 kuyuyu kapattı. Ve bu 80 kuyunun kapatılması Balıklıgöl'de yüzde 30'luk bir debi artışı oluşturmuştur. Şu günler itibari ile Balıklıgöl'ün

kurtarılması demek, ancak ilerleyen günlerde hava daha sıcak olacak ve su debisi daha da artmak isteyecek. Biz devlet olarak hem vatandaşımızın, hem sanayimizin, hem de tarihi mirasımızın korunmasından yanayız. Bu görev bizim sırtımızda ve biz bunun bilinci ile hareket ediyoruz. Ama biz vatandaşımızdan anlayış ve iş birliği bekliyoruz" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 16:33:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?