5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Balıklıgöl'ün su problemi

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin, Vali Nuri Okutan'na Balıklıgöl ve Oranize Sanayi Bölgesinin su problemini aktardı.

Kalkınma Ajansının ŞUTSO'daki toplantısını takip etmek için gelen ve toplantı öncesi Başkan Ertekin'i makamında ziyaret edip şehrin sorunları üzerine konuşan Vali Okutan, burada Balıklıgöl ve OSB'deki su probleminin nasıl aşılması gerektiği sorularıyla karşılaştı.
ŞUTSO Başkanı Ertekin, Vali Okutan'a Balıklıgöl ve OSB'deki su probleminin Şanlıurfa'nın şuan birinci meselesi olduğunu söyledi. Bunun üzerine Vali Okutan'da gereken ne ise yapılacağını belirtti.

Vali Okutan, ŞUTSO Başkanı Ertekin, Balıklıgöl ve OSB'deki su problemini aktarmasının ardından yaptığı açıklamada, "İlk günden itibaren bu konuya eğiliyorum. Burası Türk kültürü için çok önemli ve değeri olan bir yer. Burasını yalnızca ticari gelir olarak düşünmemiz gerekir. Buranın manevi yönünde de bizim için çok önemlidir. Sayın Ticaret ve Sanayi Oda başkanımız bana bu su problemini aktardı. Pazartesi günü DSİ başta olmak üzere ilgili birimleri toplantıya çağıracağım. En kısa zamanda buraya çözümün bulmak zorundayız. Burası tarihe mal olmuş bir yerdir. Şanlıurfa'yı Şanlıurfa yapan değerlerden bir tanesidir. Balıklıgöle mutlaka çözüm bulacağız. Ama diğer taraftan sanayi yani OSB var. Diğer işletmeler var. Yani bu sorunu görmezden gelemeyiz" dedi. 

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Diyarbakır-Şanlıurfa Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu 2009 yılı 2. Olağan Toplantısı için gittiği Ticaret ve Sanayi Odası'nda Başkan Sabri Ertekin'i de ziyaret etti.

Şanlıurfa'nın ve dünyanın gözdesi Balıklıgöl'de son günlerde artan kirlilik oranı üzerine Şanlıurfa Valiliği harekete geçti. Balıkların sağlığını tehdit eden ve bazı balıklarda ölüme sebebiyet veren sebeplerin kirlilik, oksijen yetersizliği ve Balıkgöl'ü besleyen havzadan göle ulaşan su miktarını azalması olduğu tespit edildi. Göreve başladığı ilk gün bilgileri alıp değerlendiren Şanlıurfa'nın yeni Valisi Nuri Okutan, konu ile ilgili olan DSİ, Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, TEDAŞ, İl Özel idaresi, Organize Sanayi Bölgesi ve Belediye Başkanlığı yetkililerinden bir komisyon oluşturulması talimatını verdi.

Valilik başkanlığında çalışma yapacak olan komisyon, su debisinin azalmasına sebebiyet veren kaçak sondajların kapatılması, suyun kirlenmesine sebebiyet veren oto yıkamacılar, kanalizasyon karışımları ve diğer etkenler ile gölün oksijen miktarının artırılması, yemleme miktarları ve diğer konularda kararlar alacak.
Bu önlem tedbirlerinin ardından havzada bulunan sudan faydalanan yerleşim birimleri ve sanayi tesislerinin su ihtiyacını gidermeye yönelik çözüm önerilerini de tartışacak.

Diyarbakır-Şanlıurfa Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Ticaret ve Sanayi Odasına geçen Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan burada yaptığı açıklamada, ilk geldiği gün Balıklıgöl'e gidip incelemelerde bulunduğunu ve bu konuya eğildiğini söyleyerek, "Burası Türk kültürü için çok önemli ve değeri olan bir yer. Burasını yalnızca ticari gelir olarak düşünmememiz gerekir. Buranın manevi yönünde de bizim için çok önemlidir. Sayın Ticaret ve Sanayi Oda başkanımız bana bu su problemini aktardı. Pazartesi günü DSİ başta olmak üzere ilgili birimleri toplantıya çağıracağım. En kısa zamanda buraya çözümün bulmak zorundayız. Burası tarihe mal olmuş bir yerdir. Şanlıurfa'yı Şanlıurfa yapan değerlerden bir tanesidir. Balıklıgöl'e mutlaka çözüm bulacağız. Ama diğer taraftan sanayi yani OSB var. Diğer işletmeler var. Yani bu sorunu görmezden gelemeyiz" dedi.

Öte yandan, ne Balıklıgöl ne de binlerce kişinin ekmek kapısı olan sanayiden vazgeçilemeyeceğini belirten yetkililer, kritik bir noktada olduklarını, Urfa'nın geleceği adına çok hassas kararlar alacaklarını söylediler. Havza üzerinde bulunan organize sanayi bölgesi ve yerleşim yerlerinin su ihtiyacını karşılamak için yapılması gereken projeler için gerekli finansman noktasında hükümetimizin destek vermesi gerektiği belirtildi. 

 

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 16:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?