30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Banka çilesi

Merkez ve köyleriyle birlikte nüfusu 800 bini bulan Şanlıurfa’da Ziraat Bankası’nda büyük sıkıntılar yaşandığı bildirildi.

Başta çiftçilerin, askerlerin, esnafın, işadamının, üniversite öğrencisinin ihtiyaçlarına cevap veren Ziraat Bankası Şanlıurfa Şubesi’nde işlem yapmanın zor olduğu belirtildi. Şanlıurfalı işadamları, Ziraat Bankası’nın son durumuyla ilgili milletvekillerine bir rapor hazırladı. Ziraat Bankası Şanlıurfa Şubesi’nin Bölge Müdürlüğü olmasını savunan işadamları da bir fizibilite raporu hazırlayarak Şanlıurfa milletvekillerine sundu.

Günde 3-4 bin kişinin geldiği Ziraat Bankası Merkez Şubesi’nde adeta işlerin kilitlendiğini belirten vatandaşlar, "Biz GAP’ın başkentindeyiz. Her kesimden işçi, emekli ve kurumun işini gören Ziraat Bankası halen Gaziantep Bölge Müdürlüğü’ne bağlıdır. Bir zamanlar Gaziantep Şubesi Şanlıurfa’ya bağlıydı. Şimdi bunun tersi oldu. Köydeki vatandaşlar işlemlerini yapmak için çoğu zaman kent merkezine geliyor. Gaziantep’te 5, Diyarbakır’da 4, nüfusu Şanlıurfa’dan küçük olan Elazığ’da 2, Tarsus’ta 2 şube bulunmakta. 180 bin nüfuslu Adıyaman’da 1, merkez nüfusu 386 bin olan Şanlıurfa’da 1 Ziraat Bankası Şubesi bulunmaktadır. GAP’ın merkezi olan Şanlıurfa’da ticaret sirkülasyonu daha fazladır. Gaziantep Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü elemanı buranın durumunu nasıl bilebilir ki? Şanlıurfa Ziraat Bankası’nın mutlak Bölge Müdürlüğü olması gerekiyor. En azından il merkezinde yeni şube açılması gerekiyor" dediler.

Hazırlanan fizilibite raporunda şöyle denildi:

"Merkez nüfusu 386 bin olan Şanlıurfa’nın il bazındaki köyleri ile 800 bindir. Mevcut yapısı itibariyle yarı açık ekonomi ve toplum yapısına sahip. Aşiret ilişkileri ve büyük toprak sahipliğine dayalı toplumsal örgütlenme, tarıma dayalı köylü ekonomisine ve az gelişmiş insan kaynaklarından oluşan bir ildir. GAP projesi bölgedeki toprak ve su kaynaklarının kullanılması ile 1.7 milyon hektar arazi sulu tarıma açılacağı planlanmıştır. Ancak Şanlıurfa, Harran Ovası itibariyle 1.1 milyon hektar alanın sulamaya açılmasıyla yılda bir ürün ekimi yapan bölgede yılda iki hatta üç ürün alabilmekte. Bunun önemli ürün miktarının sanayi bitkisi olmasından dolayı etkileri tarıma dayalı sanayilere yansımaktadır. Tarıma dayalı sanayi işletmelerinde her geçen gün kapasite kullanım oranı artmakta. Ancak rantabıl olarak çalışmaları, yeterli hammadde pazarlama problemleri ve finansman yetersizliği gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Tarımın sinerjik etkisi artan nüfus ile inşaat, nakliye, sanayi, çevre, kültür ve kentsen gelişmeyi sağlamaktadır. GAP projesi ile 2010 yılı hedefleri Gayri Safi Milli Hasıla’da (GSMH) yüzde 335, kişi başına gelirde yüzde 209 artış ile 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanması planlanmaktadır. Harran Ovası’nda 111.600 hektar araziye 18 bin 405 toprak sahibi ile 107 köy bulunmakta. Bunun da kişi başına gelirin bin 748 dolar ve tabana yaygın olmasını doğurmaktadır. 1. ve 2. Organize Bölgesi tarıma dayalı sanayi sulu tarımla birlikte çırçır prese, pamuk ipliği, pamuk dokuma sanayi, dokuma sanayi ile birlikte gıda sanayinin oluşumu ve 337 potansiyel fabrikanın, buna bağlı olarak hizmet sektörü, inşaat ve enerji sektörünün gelişimini sağlamıştır. Bu gelişmeler bankacılık enstrümanlarından vergi, SSK prim, elektrik tahsilatı, telefon tahsilatları gibi vadesiz mevduat kaynaklarını da artırmak suretiyle bankacılık için verimliliği artırmaktadır. 2003 yılı itibariyle 106 bin 791 trilyon vergi, 43 bin 7 trilyon SSK prim tahsilatı bankalar tarafından yapılmıştır. Şanlıurfa’da mevcut 1 adet Ziraat Bankası gelişmekte olan Şanlıurfa’nın ihtiyacına cevap vermemektedir".

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 13:05:15
Güncelleme :3 Nisan 2005 Pazar 15:02:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?