5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Baraj gölüne 35 bin şabut bırakıldı

DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda yetiştirilen 35 bin adet yavru Şabut balığı Atatürk Barajı gölüne bırakıldı.

Fırat ve Dicle Nehirleri üzerinde barajların yapılması ile endemik ve ekonomik değeri olan Şabut balığı yumurtlama alanlarının azalması üzerine DSİ 15. Bölge Müdürlüğü bünyesinde 2005 yılında deneme amacıyla kurulan Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda Şabut balığı üretimi sürüyor. Su Ürünleri İstasyonu'nda yetiştirilen 35 bin adet yavru Şabut balığı yöre insanlarına geçim kaynağı sağlamak ve bölgede balıkçılığı yaygınlaştırmak için Atatürk Barajı gölüne bırakıldı.

DSİ 15.Bölge Müdürü Mustafa Altundal, Türkiye de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayan, ekonomik değeri yüksek olan Şabut balığının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde su balıkları yetiştiriciliğinde alabalık,aynalı sazan ve pullu sazan bakılanına alternatif olacağını söyledi.

Mustafa Altundal, "Endemik olan Şabut balığının yaşam alanları Fırat ve Dicle Nehirleri üzerinde barajlar inşa edilmeden önce üreme dönemini yukarı Mezopotamya Bölgesi'nde Fırat Nehri'nin çevre kollarında bol temiz suyun aldığı, dağlık alanın bittiği kum ve çakıllı yerlere yumurtasının bırakır. İlkbahar ve yaz aylarını bu derin göl, akan sularda geçirdikten sonra soğukların başlaması ile aşağı Mezopotamya Bölgesi olan Suriye, Irak ve Basra Körfezi'ne göç ederdi. Fırat ve Dicle üzerinde Barajların yapılması ile endemik ve ekonomik değeri olan bu balığın yumurtlama alanlarını azalması nedeniyle Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda üretim yapmak üzere 2005 yılında deneme üretim çalışmalarına başladık. Aynı yıl Atatürk Baraj gölünde iki dişide elde edilen yumurtalar ile bir erkekten alınan spermi döllendirip döllenen yumurtaların enkubasyon işleminden sonra yavrular elde edildi. Elde edilen yavruların bakım beslenmelerine devam edilmiştir. 2006 yılında daha fazla anaç balık üzerinde çalışılmış, 8 bin adet yavru balık elde edilmiştir. Bu balıkları kültürel ortamda daha iyi adapta edilmesi için önlemler alınmış, bu yavrular diğer yavru balık türleri gibi halen kalan 5 bin 860 adet yavrunun bakım ve beslenmelerine devam edilmektedir. Haziran 2007 yılında kısmen artan üretim tecrübe ile aynı şekilde üretim yapılmış, elde edilen 35 bin adet yavru balık işletmemizde bakım ve beslenmeleri yapılarak Atatürk Baraj Gölüne bırakıldı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 17:23:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kazım atmaca IP: 88.226.220.xxx Tarih : 1.12.2007 20:07:05

bu projede halfeti ilçesininde unutulmaması bizi çok sevindirecekti ama malesef çok üzüldük.bundan sonraki projelerde unutulmamak dileğiyle...