2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

Barış otobüsü Şanlıurfa'ya ulaştı

"Barış İçin Aydın Girişimi" otobüsü Şanlıurfa’ya ulaştı. Avrupa İnsan Hakları Dernekleri Federasyonu (FİDEH) Genel Başkan Yardımcısı Akın Birdal, "İki taraflı ateşkes olmasa bile tek yanlı ateşkes sürecinin başlatılmasını umut ediyoruz" dedi.

Çeşitli dernek üyeleri, siyasi parti temsilcileri, gazeteci ve yazarlardan oluşan "Barış için Aydın Girişimi", İstanbul’dan Diyarbakır’a gitmek üzere yola çıkmıştı. Barış İçin Aydın Girişimi grubunu taşıyan otobüs bugün sabah saatlerinde Şanlıurfa’ya ulaştı. Şanlıurfa Abide Kavşağı’nda kısa bir mola veren grubu, DEHAP il yöneticileri ve MAZLUM-DER üyeleri çiçeklerle karşıladı. Mola sırasında basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan FİDEH Genel Başkan Yardımcısı Birdal, "Bilindiği gibi yaklaşık 6 yıl önce tek yanlı bir ateşkes kararı bölgede bir rahatlık yaratmıştı. Ama ne yazık ki bu 6 yıl, Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü için yaratılmış bu fırsatın değerlendirilmemesi sonucu yeniden bir silahlı çatışmanın başlamış olduğunu öğrendik. 1 Haziran-28 Eylül tarihleri itibariyle 334 kişinin yaşamını yitirdiğini öğrendik ve yeniden silahlı bir çatışmanın bölgede başladığını ve her gün bölgeden 3-5 kişinin ölüm haberinin geldiğini duyduk. Bunun üzerine insan hakları kuruluşları, siyasetçiler, emek örgütleri, yazar ve sanatçılar biraraya gelerek yeniden şiddet ve çatışmanın son bulması ve silahların susması için bir çalışma başlattık. Bu çalışma doğrultusunda barış yolculuğunu İstanbul’dan hareket ettirdik. Çağrımız iki yanlı bir ateşkese neden olmasa bile, tek yanlı yeniden bir ateşkes sürecinin başlatılmasını umut ediyoruz" dedi.

17 Aralık tarihindeki Avrupa Birliği (AB) süreci ile ilgili görüşlerini de açıklayan Birdal, "17 Aralık tarihinde AB, Türkiye’ye müzakere gününün verilip verilmeyeceğini belirleyecek ve büyük olasılıkla müzakere günü verilecek. Ama herkes 17 Aralık’ın kendine göre gerekçelerle verilip verilmemesini isterken, biz de 17 Aralık gerekçemiz çatışmasız, silahların konuşmadığı bir Türkiye ile 17 Aralık başlasın istiyoruz" diye konuştu.

ş.urfa
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 12:49:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?