30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Başbakan Şanlıurfa'da

GAP İş ve Yatırım Forumu’na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de her şeyin toz pembe olmadığını belirterek, "2002’de nasıl bir Türkiye devraldığımızı biliyorsunuz" dedi.

Erdoğan, tarihi yapısı ve verimli topraklarıyla Güneydoğu’nun cazibe merkezi olduğunu kaydederek, işadamlarını yatırıma davet etti.

Bölgenin turizm açısından önemli bir merkez olduğuna işaret eden Erdoğan, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır ve çevre illerin dünyanın ilgisini çekecek turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Erdoğan, geçen yıl gelen turist sayısının 17.5 milyona çıktığını, bu yıl ise hedefin 20 milyon turist olduğunu vurguladı. "Geçen yıl yerli ve yabancı toplam yatırım 60 katrilyonu aşmış durumda. Bu özgüvenden kaynaklanıyor" diyen Başbakan Erdoğan, uluslararası yatırımlarda Türkiye’nin rekora imza attığını ifade etti. Başbakan, "Şanlıurfa-Gaziantep arasındaki 196 kilometrelik yol bitti. Buranın en kısa sürede açılışını yapacağız. Böylece GAP, Akdeniz’e de bağlanmış olacak. Türkiye’nin kargo havaalanın inşaatı devam ediyor, bitmek üzere yüzde 84 fiziki gerçekleşme sağlandı" diye konuştu.

Yatırım için artık özel sektörün şikayetinin kalmadığını dile getiren Erdoğan, "Artık özel sektörün yatırımda mazereti kalmadı. Teşvik Yasası’nı çıkardık. Bu haliyle 49 vilayetimize bu çalışmayı başlatmış olacağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile birlikte Şanlıurfa’ya gelen, Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü’ndeki Merkez Kafeterya’da düzenlenen GAP İş ve Yatırım Formu’na katıldı.

Program öncesi Başbakan Erdoğan’ın Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç’u ziyareti sırasında korumalar ile basın mensupları arasında tartışma yaşandı. GAP bölgesinde bulunan vali, milletvekilleri ve bürokratların katıldığı forumda konuşmaları dinlerken Başbakan Erdoğan’ın, bir ara gözlerini kapadığı görüldü.

Zaman zaman gözlerini açan Erdoğan, yorgunluğunu gidermeye çalıştı. Merkez Kafeterya Mavi Salon’da düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, GAP bölgesinin yatırımları ve ülkenin ekonomik durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, tarihi yapısı ve verimli topraklarıyla Güneydoğu’nun cazibe merkezi olduğunu belirterek, işadamlarını yatırıma davet etti.

Başbakan Erdoğan, "Güneydoğu’da birikmiş bir sanayi ve ticaret alt yapısı, çok verimli geniş araziler var. Dicle ve Fırat gibi 2 önemli su kaynağı var. Sadece Dicle ve Fırat nehirleri Türkiye’nin toplam su potansiyelinin yüzde 28’ini oluşturuyor. Sulanabilir toplam alanın yüzde 20’si bu bölgede bulunuyor. Hava koşulları tarıma tamamen elverişli. Kaliteli ucuz işgücü var. Türkiye nüfusunun yüzde 10’u GAP’ta yaşıyor. Ulaşım imkanları; hava, kara, demir yolu açısından elverişli. Büyük ve hızla büyüyen bir pazar var. Başta Ortadoğu pazarı olmak üzere geniş bir coğrafyanın merkezi. Gümrük vergisi, konut fonu istisnası, yatırım indirimi, KDV istisnası, vergi, resim, harç istisnası, kredi tahsisi imkanları var. Bu bölgede çok sayıda ulusal ve uluslararası imkanlar var. Beyrut’a, Şam’a, Amman’a, Tahran’a birçok komşu ülkenin başkentine Şanlıurfa’dan bir günde gidip gelmek mümkün" diye konuştu.

"GAP, AKDENİZ’E BAĞLANMIŞ OLACAK"

Konuşmasında Şanlıurfa’dan ulaşım yatırımlarıyla ilgili bilgiler de veren Başbakan Erdoğan, "Şanlıurfa-Gaziantep arasındaki 196 kilometrelik yol bitti. Buranın en kısa sürede açılışını yapacağız. Böylece GAP, Akdeniz’e de bağlanmış olacak. Türkiye’nin kargo havaalanın inşaatı devam ediyor, bitmek üzere yüzde 84 fiziki gerçekleşme sağlandı" dedi.

Bölgenin turizm açısından da önemli bir merkez olduğuna işaret eden Erdoğan, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır ve çevredeki bütün illerin dünyanın ilgisini çekecek turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Türkiye’nin turizmde ciddi bir patlama gerçekleştirdiğini dile getiren Erdoğan, geçen yıl gelen turist sayısının 17.5 milyona çıktığını, bu yıl ise hedefin 20 milyon turist olduğunu kaydetti. Hükümet olarak hiçbir zaman mazeret üretmediklerini, Türkiye’de her şeyin tozpembe olmadığını vurgulayan Erdoğan şunları kaydetti:

"Hükümet olarak hiçbir zaman mazeret üretmedik. Her şey toz pembe, her şey hallolmuş değil. Bunu mazeret olsun diye söylemiyorum. 3 Kasım 2002’de nasıl Türkiye bulduğumuzu takdir etmelisiniz. Bu sorunların 1-2 senede hallolamayacağını bilmeniz gerekir. Bir yatırımın gerçekleşmesi için ne kadar zamana ihtiyacımız olduğunu bilmeniz lazım. GAP için başladığından bugüne kadar 19 katrilyon lira harcandı. Gerek ulusal gerekse uluslararası yatırımlar için geceli-gündüzlü çalışıyoruz. Dün Macaristan’daydık. Biz bir taraftan da başbakan ve cumhurbaşkanı ve meclis başkanı ile altyapıyı oluşturduk, şikayetleri paylaşarak onların giderilmesini görüştük. Çok koşmamız ve çok çalışmamız lazım, tüm imkanları çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Durarak yatırım değerlendirmesi mümkün değil."

Konuşmasında Şanlıurfa’da yapılacak Haliplibahçe Projesi’ne yönelik Saadet Partisi tarafından yöneltilen eleştirilere de isim vermeden yanıt veren Başbakan Erdoğan, "Biz bunları yaparken bazı gruplar da Şanlıurfa’da milletin aklını karıştırmaya çalışıyor. Bunlar her zamanki marjinal gruplar. İşi yok bunların, acaba nereden iş çıkarırız gayreti içindeler. Biz Türkiye’yi nasıl şanlı yerine taşırız diye koştururken, bakıyorsunuz onlar da ellerine almışlar bir şeyler koşturuyor. Hükümeti ihaneti vatanıyla suçlayacak kadar ileri gidiyorlar. Muhabbeti azaltıyorlar, milletin birbirine ş’ yatırıma davet etti.

Başbakan Erdoğan, "Güneydoğüpheyle bakması gibi yanlışı getiriyorlar" diye konuştu.

"TÜRKİYE REKORA İMZA ATTI"

Uluslararası yatırımlarda Türkiye’nin bir rekora imza attığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "İlk defa yabancı yatırımda 2.5 milyar doları aştı; hatta 5 milyar dolar seviyesini görmeye başladı. Geçen yıl yerli ve yabancı toplam yatırım 60 katrilyonu aşmış durumda. Bu özgüvenden kaynaklanıyor. Şimdi bunun bu yıl daha fazla olmasını bekliyoruz. Enflasyonda nerdeydik nereye geldik, büyümede bir numarayız, faizler nerelere indi. Dış ticarete bakıyoruz ciddi manada yükselişi yakaladık, turizmde daha birçok göstergede milletin içini ferahlatan başarılar elde ediliyor" şeklinde konuştu. Küçük esnafı desteklemek için çalışmalar yaptıkları, kredi faizlerini indirdiklerini, çiftçilere yönelik ise destek çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Erdoğan, özellikle mazot desteği için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Yatırım için artık özel sektörün şikayetinin kalmadığını ifade eden Erdoğan, "Artık özel sektörün yatırımda mazereti kalmadı. Teşvik Yasası’nı çıkardık. Şikayetler oldu; ama şikayetler bitmeyecek. Bu haliyle 49 vilayetimize bu çalışmayı başlatmış olacağız" dedi.

Konuşmasında GAP yatırımları ve ayrılan ödeneklerle ilgili bilgiler de veren Erdoğan, artık sulama yatırımlarına ağırlık verileceğini ifade etti. 1990-2005 yılları arasında GAP’a ayrılan kamu yatırım tahsislerinin yolda ortalama yüzde 6.9 olduğunu vurgulayan Erdoğan, "2005 yılında 1 milyar 98 milyon kaynak ayırdık. GAP’ta barajlarda tamamlanmış artık. Sıra sulama yatırımlarına gelmiştir. Sulamanın da bir an evvel tamamlanması gerekir. 2004 yılı sonu itibariyle 212 bin 617 hektar alan sulamaya açılmıştır. 123 bin 550 hektar alanda da sulama şebekesi inşaatı sürüyor. 2005 yılında sulama yatırımları için 230 trilyon kaynak ayırdık. Kral kızı ikinci merhale Suruç projelerine ödenek ayırdık" şeklinde konuştu. Konuşmasının son bölümünde mayınlı arazilere değinen Erdoğan, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin ekonomiye kazandırılması için Maliye Bakanlığı’nı görevlendirdiklerini kaydetti. İşadamlarını GAP bölgesinde yatırım yapmaya davet eden Başbakan Erdoğan şunları dile getirdi:

"GAP bölgesi gerek bugünkü imkanları ve geleceği açısından cazibe merkezi olduğunu ortaya koyuyor. Bu bölgemizdeki işadamlarımıza çok büyük sorumluluk düşüyor. Sizlerin doğduğunuz yere vefa borcunuz var, bunu ödeyin. Önce siz yatırım yapacaksınız, arkanızdan hem ulusal uluslar arası sermaye gelecek. Burası Güneydoğu Anadolu Bölgesi bir marka haline gelmiştir. Tarımıyla, topraklarıyla, su kaynaklarıyla, dünyanın dinlerin, dillerinin buluştuğu merkez olma özelliğiyle bu bölge marka olmuştur. Bu markayı koruma hepimizin aslı görevidir. GAP bölgesi hem bölgenin hem Türkiye’nin çehresini değiştirecek bölgenin sorunlarına da kalıcı çözümler getirecektir."

Başbakan Erdoğan, GAP İş ve Yatırım Forumu’nda konuştuktan sonra şehir merkezinde yapılacak açılış törenlerine katılmak üzere Osmanbey Kampüsü’nden ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2005 Cumartesi 17:05:03
Güncelleme :15 Mayıs 2005 Pazar 16:28:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?